EU najavila nova pravila oko minusa i slanja kartica

admin
0 0
Read Time:53 Second

OD 2026. godine više neće biti automatskog povećanja dopuštenih prekoračenja, dobivanja nenaručenih bankovnih kartica, kao ni diskriminacije oboljelih od raka pri ugovaranju osiguranja za odobravanje kredita, piše Večernji list. Banke će klijente morati unaprijed obavijestiti o planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja te im ponuditi otplatu u 12 rata.

Ova nova pravila potvrdio je Parlament Europske unije na prošlotjednoj plenarnoj sjednici, a primjenjivat će se kroz novu Direktivu o potrošačkom kreditu, koja će zamijeniti staru Direktivu 2008/48/EZ iz 2008. godine.

“Primjenjivat će se kao obvezna tek od 2026. na kredite do 100.000 eura ako ih zemlje članice ne provedu ranije, a trenutno smo u procesu ‘starih’ izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju koje su upravo izglasane”, rekli su iz Odbora za financije i proračun nakon završenog e-savjetovanja 26. kolovoza.

One bi već trebale donositi poboljšanja potrošačima i uvelike su usmjerene na situacije koje prethode pokretanju prisilne naplate, sukladno Direktivi (EU) 2021/2167 Europskog parlamenta i Vijeća iz 2021. o pružateljima kreditnih usluga i kupcima kredita, piše Večernji list.

 

index.hr  FOTO:PIXSELL

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pred Livnom je odluka: Divlji konji ili vjetroelektrane

U okviru projekta „Promoviranje participacije građana u lokalnoj upravi” koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Nacionalne zaklade za demokraciju (NED) objavljen je sadržaj Ivice Brešića, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Livna koji upozorava na gradnju vjetroelektrana na području Kruga kod Livna, mjesta gdje obitava krdo divljih […]

Pretplatite se