Nema posta ovaj Badnjak jer pada na nedjelju?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Ove godine splitske katolike, ali i one diljem zemlje kopka jedna jako neobična dilema – postiti ili ne postiti na Badnjak. Naime, dan prije Božića pada u nedjelju, koja je ujedno i četvrta nedjelja došašća. Poznato je da prema crkvenom nauku nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tijekom blagdana, izuzevši onih koji padnu u korizmi.

U želji da saznamo kada trebamo početi s pripremom bakalara i razjasnimo ovu nedoumicu, obratili smo se don Mihaelu Miši Proviću, župnik Župe sv. Križa u Velom Varošu.

– Zapovijedani dani posta u Crkvi su samo Pepelnica i Veliki petak. Post na Badnjak je pučki običaj vjernika u želji da što pobožnije dočekaju Božić – kaže za Slobodnu Dalmaciju Prović.

Naše bake i djedovi pamte kad je Badnji dan bio službeno određen kao dan na koji se obvezno treba postiti, no reformom liturgije i discipline u Katoličkoj crkvi na Drugom vatikanskom koncilu, ta je odredba ukinuta.

– Nepisano pravilo je da se post prebacuje na dan prije, dakle trebalo bi postiti u subotu. Tako ću ja napraviti, a vjerujem i mnogi naši vjernici – objašnjava svećenik kako postupiti ove godine.

U razgovoru za Slobodnu je posebno naglasio da nije bitno što jedemo, nego koliko jedemo i da se razlike između odabira posta i nemrsa razlikuju od lokaliteta do lokaliteta, ovisno o narodnom običaju.

Naši ljudi će, po tradiciji i u skladu s financijskim mogućnostima, i ove godine posegnuti za bakalarom ili nekom drugom alternativom među plodovima mora. No, mnogi svećenici će vam reći da je u svemu tome najbitnije razmisliti zašto postimo, a Božić kao blagdan mora služiti svrsi da od nas napravi bolje vjernike i – ljude.

Večernji.ba

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

UDRUGA BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA HVO TOMISLAVGRAD ORGANIZIRA BOŽIĆNI DOMJENAK U LIVNU

Udruga branitelja domovinskog rata HVO Tomislavgrad organizira  domjenak u koji će se upriličiti povodom blagdana Božića. Sveta misa će se održati u 10 sati, a domjenak u 11 sati na lokaciji vojarne “Ante Bruno Bušić” u Livnu. Veselimo se Vašem dolasku. Udruga branitelja domovinskog rata HVO Tomislavgrad  

Pretplatite se