Povratak s Michelinovim iskustvom: Tomislav Trboglav unosi inovacije u livanjsku gastronomiju

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Tomislav Trboglav, 35-godišnjak iz Livna, pravi je primjer kako strast prema svom kraju i ljubav prema kuhanju mogu dovesti do pozitivnih promjena. Iako je po struci carinski tehničar, Tomislav je već od malih nogu gajio interes za kulinarstvo. Svoje prve korake u kuhinji započeo je ozbiljnije s 23 godine, a kroz 11 godina života i rada u Hrvatskoj i Njemačkoj stekao je neprocjenjiva iskustva u vrhunskim restoranima, uključujući rad u restoranu “Noel”, koji je bio jedini restoran u Zagrebu s Michelinovom zvjezdicom.

Povratak kući: Nostalgija i rastući potencijal Livna

Unatoč uspješnoj karijeri u inozemstvu, Tomislav je osjećao sve veću potrebu vratiti se kući. “Splet okolnosti i nostalgija za domom, obitelji i prijateljima bili su ključni razlozi”, priznaje. No, povratak nije bio samo osobni – Tomislav je prepoznao rastući potencijal Livna i želio biti dio njegovog razvoja. Zajedno s dugogodišnjim prijateljem Adrianom Softićem, također s iskustvom iz ugostiteljstva, odlučili su otvoriti restoran koji bi unio inovacije u livanjsku gastro scenu.

“Livno ima ogroman potencijal. Želimo biti dio tog razvoja i donijeti svježinu u lokalnu ponudu”, objašnjava Tomislav.

Gastronomija Livna: Lokalni proizvodi i inovacije u ponudi

Tomislav smatra da trenutna gastro scena u Livnu ima mnogo prostora za napredak. “Ponuda je pomalo konformistička, ali sve počinje s voljom za inovacijama”, kaže. Njegov cilj je stvoriti restoran koji se oslanja na lokalne proizvode, nastojeći nabavljati namirnice koje ne dolaze od udaljenijih od 30 kilometara od Livna. “Time ne samo da podupiremo lokalnu zajednicu, već i pružamo najbolju moguću kvalitetu”, ističe Tomislav.

Posebnu pažnju posvetili su burgerima, koji su nezaobilazan dio svjetske gastronomske scene, ali još uvijek nisu dovoljno prisutni u Livnu. Tomislav dodaje: “Najviše vremena učenja posvetio sam mesu, a burgeri su prilika da oživimo gastro scenu našeg grada.”

Michelinovo iskustvo: Lekcija iz najboljih kuhinja

Jedan od najvažnijih trenutaka u Tomislavovoj karijeri bio je rad u zagrebačkom restoranu “Noel”, gdje je imao priliku učiti od najboljih. “Michelinovu zvjezdicu dobiva restoran, a ne kuhar, ali osjećaj je neponovljiv. Biti dio tima od 20-ak ljudi posvećenih vrhunskom iskustvu gostiju ostaje urezano u pamćenju”, objašnjava Tomislav.

Njegovo iskustvo rada u Michelinovim kuhinjama bilo je temelj za daljnji razvoj. Tomislav savjetuje mladim kuharima da se okušaju u fine dining restoranima jer je to neprocjenjivo iskustvo koje omogućuje usvajanje tehnika koje kasnije mogu prilagoditi vlastitom stilu.

Podrška mladima i povratnicima

Tomislav, koji je neko vrijeme bio uključen u edukaciju mladih kuhara, ohrabruje sve koji se žele vratiti svojim rodnim krajevima da to učine. “Povratak nije lak, ali donosi posebnu vrijednost. Svojim radom želim pokazati da je moguće spojiti strast prema kulinarstvu s razvojem lokalne zajednice”, ističe.

Na kraju, Tomislav zaključuje: “Kroz rad u inozemstvu naučio sam da individualnost ne može preživjeti bez kolektiva. Zajedno možemo postići više.”

Tomislav Trboglav je sjajan primjer kako povratak u rodni kraj, ujedinjen s iskustvom i strašću, može donijeti promjene i unijeti svježinu u domaću gastronomiju. Vrhunske gastro specijalitete isprobajte u restoranu Carnis, na adresi Gabrijela Jurkića 13 u Livnu.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

TRUMP POSTAVIO ULTIMATUM PUTINU

Donald Trump zaprijetio je Rusiji uvođenjem visokih poreza i tarifa te žestokim sankcijama ako Vladimir Putin ne pristane brzo okončati rat u Ukrajini. Američki predsjednik je na svojoj društvenoj mreži Truth Social post počeo izrazivši ‘svoju ljubav prema ruskom narodu‘ koji ‘nam je uz goleme žrtve pomogao da pobijedimo u […]

Pretplatite se