FOTO/VIDEO: Svečanim koncertom u Kupresu završio deveti Seminar folklora Hrvata u BiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second


Koncertom polaznika, u nedjelju 20. kolovoza, u Hrvatskom domu Kupres završio je deveti Seminar folklora Hrvata u BiH koji je trajao od 17. do 20. kolovoza.

U bogatom programu polaznici su pokazali sve ono što su naučili tijekom trajanja seminara. Ples, pjesma, zvuk tradicijskih instrumenata ispreplitali su se kroz jednosatni program.

Posebnost ovoga koncerta bila je i revija narodnih nošnji Hercegovine.

Na samom kraju prigodnim riječima obratio se Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD U BiH i Zdravko Mioč načelnik općine Kupres, koji je iskazao zahvalnost sudionicima i organizatorima Seminara na jednom ovakvom događaju

Podsjetimo, deveti Seminar folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) počeo je u četvrtak 17.8. i trajao do 20.8. Kroz četiri dana obrađivale su se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Hercegovine.

Preko 70 polaznika iz BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Švicarske uživalo je, učilo, pjevalo i sklapalo nova prijateljstva na ovogodišnjem seminaru. Svi polaznici bili su raspoređeni na jednu od ponuđenih grupa: ples, tradicijaska glazbala i ganga.

Učilo se o narodnim plesovima i pjesmama iz Ljubuškog, Posušja, Brotnja, Mostara, Širokog Brijega, Gruda i Čapljine, kao i o vokalnoj tehnici folklornog pjevanja, gangi i tradicijskim glazbalima.
Tijekom trajanja ove hvale vrijednog događaja upriličeno je predstavljanje knjige “Narodna glazba Bosne i Hercegovine”, prijevod doktorske disertacije fra Branka Marijića, koju su uredili fra Ante Marić i Jasmina Talam i Zbornik radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u BiH.

Zbornik u izdanju UHAKUD-a u BiH na 287 stranica i u 15 radova obrađuje teme: djelatnost UHAKUD-a u BiH, budućnost nematerijalne kulturne baštine, pjesme, plesove, dječje igre, tradicijska glazbala, narodne nošnje, digitalizacija sadržaja nematerijalne kulturne baštine. Izdan je u povodu obilježavanja dvadesetogodišnjeg djelovanja UHAKUD-a u BiH, a autori svih radova su predavači sa Seminara.

Iako je Zbornik svjetlo dana ugledao 2020.godine, zbog pandemijskih okolnosti, njegovo predstavljanje prolongirano je za ovo godinu kada je UHAKUD u BiH ponovno pokrenuo i održavanje Seminara folklora Hrvata u BiH.

Naime, upravo je Seminar bio baza za nastanak jednog ovakvog uratka, a sam Zbornik predstavlja riznicu tradicije s obzirom na raznolikost tematike koju obrađuje. Zbog svog sadržaja važnost Zbornika je višestruka, jer u isto vrijeme ima etnomuzikološku, stručnu i pedagošku vrijednost.

Ovogodišnji seminar dio je međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. UHAKUD u BiH kao akreditirana udruga za suradnju sa UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu dobilo je pravo korištenja logo UNESCO-a za ovaj program.

Generalni pokrovitelj Seminara bilo je Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević, a Seminar je svečano otvorio gospodin Zdravko Mioč načelnik općine Kupres.

Ekipa PRO TV-a bila je jedan dan na seminaru pogledajte u prilogu:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Dr. Fra Miljenko Šteko prvi dobitnik „Međunarodne nagrade za mir papa Pavao VI“

U biskupiji Palestrina-Tivoli, u talijanskoj pokrajini Lazio, nalazi se planinski vrh Monte Scalambra na 1.420 metara nadmorske visine. Godine 1976. na vrh planine postavljen je veliki kip (visine 3 metra) u bronci, posvećen Kraljici mira, u znak pomirenja naroda Europe. Repliku kipa blagoslovio je papa Pavao VI., te održao govor […]

Pretplatite se