Odabrali stručnjaci: Najzdravije voće je ono na koje nikada ne biste pomislili

admin
0 1
Read Time:2 Minute, 2 Second

Najzdravijim voćem proglašena je rajčica.

U salatama, umacima, juhama – rajčica je namirnica koja često na razne načine krasi naše tanjure. Iako je kulinarski gledano često svrstavamo u povrće, znanstveno gledano rajčica je voće. No, ono što je manje poznato jest da je rajčica, prema istraživanju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zapravo najzdravije voće prema sadržaju hranjivih tvari, piše Euro.ESEuro.
Prema CDC-ovom ocjenjivanju nutritivne gustoće 41 vrste voća i povrća temeljenom na sadržaju vitamina i minerala, rajčica zauzima vrh ljestvice među voćem.

Rajčica je bogata antioksidansima i hranjivim tvarima. Crvena boja rajčice potječe od tvari nazvanih polifenoli i karotenoidi, koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Ova svojstva pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, snižavanju krvnog tlaka i “lošeg kolesterola”.
Antioksidansi u rajčici također mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem sunca te poboljšati opće zdravlje kože. Rajčica je izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, E, A, kalij, folnu kiselinu i vitamin K.
Vitamin K i kalcij važni su za zdravlje kostiju i održavanje snažne strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u rajčici važni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u prevenciji problema poput makularne degeneracije povezane s dobi.
Rajčica je također izvor vlakana koja su ključna za održavanje zdravog i redovitog probavnog sustava. Osim toga, rajčica je niskokalorična, bogata vodom i vlaknima te može pomoći u kontroli tjelesne težine.
Inače, CDC-jeva kategorizacija voća i povrća temelji se na količini 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčica je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Rajčica je teška 60 grama, sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata.
Uz rajčicu, na popisu najzdravijeg voća nakaze se i:
Limun: Bogat vitaminom C, pomaže u smanjenju rizika od određenih vrsta raka i bolesti srca. No važno je ne pretjerivati jer kiselost limuna može oštetiti zubnu caklinu i izazvati probavne smetnje.
Naranča: Također bogata vitaminom C, sadrži i male količine vitamina B6, kalija i kalcija te je važna za zdravlje mozga, srca, živaca i kostiju.
Jagode: Osim vitamina C, sadrže antocijanine, antioksidanse koji igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i sprečavanju razvoja Alzheimerove bolesti.
Limeta: Bogata vitaminom C i može se koristiti u kuhanju, pečenju ili kao ukras. Važno je ne pretjerivati u konzumaciji zbog visoke kiselosti voća.
Grejp: Sadrži vitamin C, vitamin A i folnu kiselinu te pomaže u kontroli razine šećera u krvi, kolesterola i zdravlju probave.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tomislavgrad: U prometnoj nesreći u Stipanićima jedna osoba teško ozlijeđena

Foto:Tomislavcity.com Sinoć, oko 19 sati i 15 minuta u Stipanićima se dogodila teška prometna nesreća u kojoj su se sudarila dva osobna automobila pri čemu je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede i prevezena je u Županijsku bolnicu u Livnu. Prema neslužbenim informacijama, više osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede […]
Copyright: WiNet d.o.o. Tomislavgrad WordPress Theme: Seek by ThemeInWP

Pretplatite se