Bh. meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u studenom

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano vrijeme.

Po kotlinama ima magle ili niske oblačnosti.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati: Sokolac 1; Bjelašnica 3; Bugojno i Livno 6; Prijedor i Sanski Most 7; Banja Luka, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla i Zenica 8; Široki Brijeg 9; Doboj 10; Bijeljina i Zvornik 11; Mostar i Trebinje 13; Bihać i Neum 16 stupnjeva.

Danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 stupnjeva.

U Sarajevu će biti pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 21 stupnja, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Bosanskohercegovački meterolog Nedim Sladić objavio je kakve nas vremenske prilike očekuju u studenom.

Obično sredinom ili krajem mjeseca vizualiziram podatke za idući. Ovog puta to sam ostavio za sam kraj.

I studeni, prema trenutnim pokazateljima, bi bio topliji mjesec od prosjeka (projekcije su do 2 °C u odnosu na referentni period 1991-2020), što bi ovu jesen svrstalo u red najtoplijih jeseni otkako postoje mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Jednostavno, sekvenca polja niskog zračnog pritiska sa Atlantika i blago negativna faza sjevernoatlantske oscilacije (NAO-) sa slabim signalom za blokiranje nad Grenlandom podržavala bi kontinuirani dotok toplog i vlažnog zraka sa jugozapada Europe tako da i tijekom 11. mjeseca očekujemo česta južna visinska strujanja, pogotovo u prvom dijelu mjeseca. U prilog idu i trenutne faze Madden-Julian oscilacije (MJO) koje su u fazama 6-7-8-1, povoljne za razbijanje Rossbyevog vala preko Atlantika, a koji koincidira sa NAO-.

Sve dok je Atlantik ovako jak, kako sam i jučer to napisao, šanse za bilo kakav prodor hladnoće su umanjene u znatnoj mjeri, poručio je Sladić.

jabuka.tv Foto: Pixabay

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Trenutačno se gradi 61, do kraja godine FBiH će dobiti još 21 km autoceste

U nekoliko idućih mjeseci kompletan koridor Vc trebao bi biti u izgradnji, odnosno radovi bi trebali početi i na preostalim dionicama ove prometnice koja će po svojoj izgradnji predstavljati žilu kucavicu ove zemlje jer će omogućiti da se veliki dio središnje Europe poveže s jugoistočnom Europom i Jadranskim morem. Sredstva […]

Pretplatite se