Bez političkih razmirica u Vukovaru: Rukovali se Milanović i Plenković

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Uz velik broj okupljenih domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske i okolnih država te sudionika obrane grada 1991. godine nazočni su i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” počelo je u subotu središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Uz velik broj okupljenih domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske i okolnih država te sudionika obrane grada 1991. godine nazočni su i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Ponovo smo vidjeli rijedak prizor – pozdrav i rukovanje predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

Također tu su i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, brojni ministri u Vladi, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, koji će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvoditi svetu misu, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, župani hrvatskih županija predvođeni vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, saborski zastupnici i predstavnici političkih stranaka te drugi uglednici iz javnog i političkog života Hrvatske.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i zlu”, za koje su uzete riječi francuskog dragovoljca i vukovarskog branitelja Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari.  U spomen na 18. studenoga 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studenoga proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Pod opsadom bivše JNA i srpskih paravojnih snaga Vukovar je bio 87 dana, a bitka je završila 18. studenoga 1991. okupacijom grada, koja je potrajala do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U borbama i svakodnevnim topničkim napadima na grad poginulo je 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je u potpunosti razrušen. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata 374 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Evo što Hrvatskoj treba za direktan plasman na Euro

Turska je ispred Hrvatske već osigurala svoje mjesto na Europskom prvenstvu 2024. godine, evo što Hrvatskoj treba za direktan plasman na Euro. Iza Turske su na drugom mjestu Wales i Hrvatska koje imaju svaka po 10 bodova, ali Wales je u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera. Hrvatskoj tako jednostavnom računicom […]

Pretplatite se