BiH ISTRAŽIVANJE: Koliko nas je za ulazak EU

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici Informaciju Direkcije za europske integracije BiH o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju” provedenog u lipnju 2024. godine.
Prema rezultatima ovog istraživanja, u slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU, 71,2 posto ispitanika u BiH bi glasalo za ulazak u EU, što je za 2,1 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Ulazak u EU podržalo bi 83,8 posto ispitanika iz Federacije BiH, 48,3 posto iz Republike Srpske i 75,1 posto iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Na referendumu ne bi glasalo 7,5 posto ispitanika, što je za dva posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Postotak neodlučnih ispitanika koji ne znaju ili ne žele odgovoriti da li podržavaju ulazak BiH u EU iznosi 1,6 posto i za 0,4 posto je niži u odnosu na 2023. godinu.
Građani koji su za ulazak Bosne i Hercegovine u EU kao razloge podržavanja najčešće navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (35,1 %), garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (32,3 %), poštivanje zakona i propisa (19,9 %), te unapređenje infrastrukture (9,5 %). Nasuprot tome, ispitanici koji ne podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza (43,7 %), preveliku centralizaciju (13,7 %), iseljavanje stanovništva (12,8 %) i gubitak raznolikosti kultura (12,5 %), a 7,5 posto ispitanih kao razlog navodi povećanu birokraciju.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pojedine škole u BiH imaju samo jednog učenika

iH je povijesno emigracijska zemlja koju je godišnje napuštalo od 15.000 do 17.000 osoba. Procjenjuje se kako je u posljednja tri desetljeća odlazak udvostručen, sve je manje mladih obitelji, a samim time i rođene djece. Zbog masovnog odlaska mladih i velikog broja umrlih, BiH bi nastavila gubiti stanovništvo, čak i […]

Pretplatite se