Na farmi magaraca “Mali farmer” u Zavidovićima 5. prosinca ove godine ostat će upisan kao povijesni datum za cijelu BiH. Naime, tada je proizvedeno prvo liofilizirano magareće mlijeko u regiji, kao i prve kapsule od magarećeg mlijeka koje bi se do kraja mjeseca trebale naći u prodaji, piše agroklub.ba. Iza ovog uspjeha stoje mladi Jusupovići, Alen i Mirela, koji su san ostvarili zahvaljujući projektu Challenge to Change (C2C) koji provode Švedska i Sarajevska razvojna agencija (SERDA). Sve je počelo ujesen 2023., kada šalju prijavu za projekt koji je predviđao nabavu liofilizatora – uređaja koji suši magareće mlijeko i pretvara ga u prah, pri čemu se nutritivna svojstva organske tvari u potpunosti očuvaju.
– Liofilizacija je trenutačno najbolji način konzerviranja hrane na svijetu, a ovu tehnologiju koriste i astronauti tijekom svojih svemirskih misija – kaže Jusupović, koji nije mogao sakriti svoju sreću. U srpnju ove godine potpisali su ugovor o provedbi projekta i počeli s realizacijom. Sama tehnologija liofilizacije je složena i zahtijeva značajna istraživanja i znanja. Proces traje od 30 do 48 sati, a ponekad i dulje, ovisno o materijalu koji se liofilizira, piše agroklub.ba.
Liofilizator su uvezli prije nešto više od mjesec dana. Uspješno su proizveli prvih nešto više od 700 grama liofiliziranog magarećeg mlijeka, koje su zapakirali u kapsule pripremljene za ovu priliku.
– Iako je ovo rezultat dugogodišnjeg rada i planiranja, osjećamo se kao da sanjamo. U predstojećem razdoblju planiramo provesti detaljne analize liofiliziranog mlijeka i kapsula. U početku će naši proizvodi biti dostupni izravno na farmi, dok ćemo za plasman na tržište pričekati nekoliko mjeseci zbog procesa dobivanja potrebnih dozvola i usklađivanja sa standardima – kaže Jusupović za agroklub.ba. Jedna kutija kapsula zapravo je zamjena za jednu litru magarećeg mlijeka, objašnjava, a preliminarni proračuni pokazuju da se radi o 90 kapsula po litri, ali dodatna testiranja će potvrditi precizan broj. Kapsule, kako navodi “mali farmer”, zadržavaju sva svojstva svježeg magarećeg mlijeka, uz prednosti koje donosi njihova forma – lakša konzumacija, dulji rok trajanja te jednostavnije skladištenje i prijevoz.
– Namijenjene su za prevenciju i tretman plućnih problema poput bronhitisa, astme, kašlja, hripavca i upale pluća, kao i za poboljšanje zdravlja crijeva kod oboljenja poput kolitisa. Osim toga, značajno doprinose jačanju imuniteta – dodaje Jusupović. Ideja je, kako ističe, nastala iz konkretnih problema, odnosno slanja svježeg magarećeg mlijeka izvan granica Bosne i Hercegovine, što je bio logistički i tehnički izazov, posebno zbog potreba za hladnim režimom transporta. – Liofilizacijom smo taj problem riješili, a ujedno olakšali dostupnost našeg proizvoda diljem svijeta. Ipak, svježe magareće mlijeko i dalje ostaje primarni proizvod naše farme i tako će biti i u budućnosti – ističe.