Zastrašujući podatci analize zemlje u HNŽ-u

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Analiza poljoprivrednog zemljišta, jednog od strateških resursa Hercegovačko-neretvanske županije, provedena je na 100 lokacija, a rezultati su zapanjujući.
Od 100 lokacija s kojih su uzeti uzorci za analizu, na njih 47 utvrđen je sadržaj kadmija (Cd) iznad dopuštene granične vrijednosti, navodi se u studiji koju je uradio TQM d. o. o Lukavac – Institut za kvalitetu, standardizaciju i ekologiju. Pronađeni su i drugi teški metali, što zemljište na više lokacija svrstava u četvrtu klasu – onečišćeno više od 100%, piše Večernji list.

Uzimanje uzoraka
Na području općine Jablanica uzeta su dva prosječna uzorka. Na osnovi rezultata ispitivanja na području općine Jablanica na dvjema lokacijama utvrđen je sadržaj kadmija koji prelazi granične vrijednosti, a na jednoj od njih i prekogranične vrijednosti sadržaja nikla (Ni) i arsena (As).

Na području općine Prozor-Rama uzeto je devet prosječnih uzoraka. Na trima lokacijama analiziranim na području općine Prozor-Rama utvrđene su više od dopuštenih vrijednosti kadmija. Na području Konjica uzeto je 14 prosječnih uzoraka. Na sedam lokacija utvrđen je sadržaj kadmija koji prelazi granične vrijednosti. Na dvjema lokacijama utvrđene su i prekogranične vrijednosti olova (Pb) te na jednoj nikla (Ni) i na jednoj cinka (Zn).

Na području Grada Mostara uzeto je 26 prosječnih uzoraka. Kadmij je iznad dopuštenih vrijednosti utvrđen i na čak 15 lokacija na području Grada Mostara, kao i na dvjema lokacijama sadržaj bakra (Cu), na trima nikla i na jednoj olova.

Na području općine Čitluk uzeto je 14 prosječnih uzoraka. U Čitluku kadmij prelazi granične vrijednosti na četirima lokacijama, bakar i nikl na po pet, te krom (Cr) na dvjema.

Na području Grada Čapljine uzeto je 19 prosječnih uzoraka. Viši sadržaj kadmija od dopuštenog utvrđen je na osam lokacija, nikla i kroma na po četiri, bakra na dvjema te olova i arsena na po jednoj lokaciji.

Za potrebe studije na području Grada Stoca uzeto je deset prosječnih uzoraka. Povišene vrijednosti teškog metala kadmija registrirane su na pet lokacija u Stocu, bakar i nikl na trima te krom na jednoj.

Na području općine Neum uzeta su dva prosječna uzorka. Bakar, nikal i kadmij utvrđeni su i na jednoj lokaciji u Neumu. Na području općine Ravno uzeto je šest prosječnih uzorka. Na dvjema lokacijama utvrđene su više od dopuštenih vrijednosti za kadmij te na jednoj lokaciji sadržaj nikla, piše Večernji list.

U analiziranim uzorcima tla ni u jednom gradu ili općini analizama nije utvrđen sadržaj organskih polutanata koji prelaze granične vrijednosti.

Na osnovi rezultata sadržaja organskih i neorganskih polutanata u analiziranim uzorcima tla može se konstatirati da je na području Hercegovačko-neretvanske županije na pojedinim lokacijama u manjoj ili većoj mjeri prisutan sadržaj nekih od ispitivanih teških metala. Na području Hercegovačko-neretvanske županije, u analiziranim uzorcima tla nisu prisutne količine ispitivanih organskih štetnih tvari koje prelaze granične vrijednosti, navodi se u zaključku studije koju je uradio TQM d. o. o Lukavac – Institut za kvalitetu, standardizaciju i ekologiju.

Prevencija onečišćenja
U zaključku dokumenta navodi se kako organska i mineralna gnojiva treba primjenjivati u skladu s načelima dobre poljoprivredne prakse, osobinama staništa, stupnju opskrbljenosti poljoprivrednog tla hranjivima, potrebama kultura za hranjivima, planiranim prinosom i slično, a ova druga i u skladu s dozvolom za stavljanje u promet.

Najučinkovitiji i najjeftiniji način zaštite tla od onečiščenja je prevencija onečišćenja. Pravilan izbor biljnih kultura, plodored, smanjena i precizna upotreba gnojiva i pesticida samo su neke od mjera. Važan segment je i edukacija poljoprivrednih proizvođača koja je još uvijek nedovoljno prisutna.

Iako postoje mnoge studije i preporuke vezane za održivo postupanje s poljoprivrednim zemljištem, poljoprivrednici su još uvijek često prepušteni vlastitom načinu korištenja zemljišta koje nije uvijek održivo. Teški metali su elementi koji imaju veliku gustoću, toksični su za živa bića i mogu biti štetni ako se nakupljaju u tijelu. Nalaze se u tlu, vodi, zraku, biljnom i životinjskom svijetu te u ljudskom organizmu.

Svi teški metali imaju različite utjecaje na ljudski organizam, a nuspojave najviše ovise o koncentraciji teških metala u organizmu. Obično do teškog pogoršanja zdravlja dolazi kada se doživi prevelika izloženost metalima. U najtežim slučajevima mogu izazvati komu i smrt.

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pravo na pravdu u Livnu: Prijave građana i reakcije pravosuđa na zloupotrebe koncesija

Transparentnost i poštivanje interesa javnosti u procesima dodjele koncesija i korištenja prirodnih resursa bili su u fokusu javne diskusije “Pravo na pravdu” koja je u četvrtak održana u Livnu. Događaj je pružio priliku predstavnicima pravosudnih institucija, ekološkim aktivistima, medijima i građanima da raspravljaju o tome kako pravosuđe reagira na prijave […]

Pretplatite se