Zaštitnom kremom tijekom cijele godine sprječimo kožne bolesti i rak kože

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Sunce je nedvojbeno najvažniji čimbenik za održivo postojanje svakog oblika života na ovoj planeti.

Ipak, budući da ne želimo vidjeti njegovu „tamnu stranu“, potrebno je biti informiran o tome kako pravilnom upotrebom zaštitnih krema za sunce bolje zaštititi sebe i svoju obitelj.

Zaštita od sunčevih zraka važan je faktor kojeg uglavnom koristimo kroz razne zaštitne kreme tijekom sunčanih mjeseci.

Donosimo vam razloge zbog čega bi trebalo kreme sa zaštitnim faktorom koristiti tijekom cijele godine.

Poznato je da ultraljubičaste (UV) zrake uzrokuju rak kože pri visokoj izloženosti, a ipak je provedeno vrlo malo sigurnosnih istraživanja o lampama koje se koriste za sušenje laka za nokte u kozmetičkim salonima.

Najnovija studija istraživača sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu i Sveučilišta u Pittsburghu u SAD-u  došla je do uznemirujućih dokaza o često zanemarivanoj šteti koju ovaj izvor zračenja može prouzročiti našim rukama. Navedena studija je pokazala da 20 minutno izlaganje UV lampama u kozmetičkim salonima izaziva oštećenje stanica kože. LED lampe, koje se koriste za brzo sušenje gela ili trajnog laka za nokte, koriste UV svjetlo, a izgledaju poput malih solarija za ruke. Žarulja LED lampe manje je intenzivna i ima drugačiji UV spektar od solarija, ali zrake koje emitira ipak mogu prodrijeti u kožu. Kao posljedica oštećenja može nastati rano starenje kože kao i razne kožne bolesti, između ostalog  i malignom kože. Nalazi eksperimenta sugeriraju da UV svjetlo iz lampi za nokte može oštetiti DNK ljudskih stanica.

Stoga, dr. Andrea Jurić, epidemiologinja,  apelira “klijenticama koje odlaze na manikuru, da najmanje pola sata prije odlaska na tretmane nanesu zaštitnu kremu s faktorom 50, kako bi se izbjegle neželjene posljedice“. Apel je upućen i “svim osobama koje mnogo borave na otvorenom i vozačima koji provode mnogo vremena u automobilima, da tijekom cijele godine koriste zaštitnu kremu, te na taj način spriječe sve posljedice koje mogu proisteći iz pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama“ – naglasila je dr. Jurić.

Kako većina trgovina često dolaskom jeseni povlače sa svojih polica proizvode protiv zaštite od sunčevih zraka, ovim putem molimo ih da proizvode ostave na svojim policama, budući da je i zimi visok UVA i UVB indeks zračenja.

Stanovništvo se moli da se pridržavaju datih uputa struke i time značajno doprinesu smanjenju pojave raznih kožnih oboljenja, kao i raka kože.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U BiH danas oblačno s kišom

SARAJEVO, 14. rujan- U BiH jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je zabilježena ponegdje u centralnim i zapadnim područjima Bosne. FENA.ba

Pretplatite se