Mostar će biti prvi grad u BiH s gradskim solarom i vlastitom strujom

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Mostar će biti prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati svoju solarnu elektranu koja će proizvoditi struju za potrebe grada.

Solarna elektrana trebala bi biti snage 60 MW,a ovu informaciju potvrdio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Grad Mostar je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe. Naime, temeljem analize potencijala u odnosu na broj sunčanih sati i promjene u cijenama električne energije na globalnoj razini donijeli smo odluku o izgradnji solarne elektrane od 5X12 =60 megavata (MW),naveo je Kodrić.

Niži računi za gradsku rasvjetu

U odnosu na potrebe grada, kada je u pitanjusustav javne rasvjete i ostale potrošnje, procjena je da će ovaj proizvodni kapacitet značajno smanjiti trošak električne energije.

Trenutno smo u procesu ishodovanja svih potrebnih dozvola kako bi još u ovoj godini počeli izgradnju solarne elektrane, poručio je mostarski gradonačelnik.

Grad Mostar već je izradio projekt sunčane elektrane ”MO SOLAR 1-12”, koji je označen kao jedan je najznačajnijih investicijskih projekata u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

Buduće sunčane elektrane planiraju se graditi na području Grada Mostara, točnije u mjestu Polog, doznaje Bljesak.info.

Kako navode u dokumentu iz Gradske uprave, područje Mostara, s obzirom na svoj geografski položaj i klimatske karakteristike, sa preko 2.300 sunčanih satigodišnje, ubraja se u sami vrh solarnog potencijala BiH.

Uzimajući u obzir mikro lokaciju, okolne prepreke i horozont, predviđeni lokalitet za izgradnju sunčane elektrane predstavlja vrlo povoljno mjesto za njenu izgradnju. Na količinu sunčevog zračenja utječu geografska širina i dužina, horizont te okolne prepreke koje mogu stvarati sjenu na površinu fotonaponskih panela, tako da je Polog idealna lokacija za solarnu elektranu, navodi se.

Iz Gradske uprave navode kako se ovim projektom žele pridružiti transformacijskim promjenama u energetskom sektoru, a jedan od pokretača je tržišno povećanje cijeneelektrične energije i sama struktura cijena električne energije.

U posljednje dvije godine uočena je značajnapromjena cijene električne energije. Prosječna cijena električne energije pala je na najnižih 27,24 E/MWh u vrijeme početka pandemije COVID-19, nakon čega se vratila na nominalni raspon od 50 E/MWh do 70 E/MWh. U drugoj polovici 2021. godine prosječne cijene eleketrične energije dostigle su neviđene vrijednosti s prosječnom mjesečnom cijenom od 281,24 E/MWh, dok su počekom 202. godine zabilježene cijene i od preko 500 E/MWh, navode u dokumentu Gradske uprave.

Na kraju zaključuju kako je u vrijeme energetske nesigurnosti i ubrzanog rasta cijena energenata, razvoj projekata obnovljivih izvora energije ključan za razvoj ekonomski održivog gospodarstva.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ministarstvo obrane BiH raspisuje natječaje za prijam u Oružane snage BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine uskoro raspisuje natječaje za prijem na različite vojničke dužnosti u Oružanim snagama BiH te se mladići i djevojke od 18 do 27 godina starosti, zainteresirani za vojnu karijeru, pozivaju da prate službenu mrežnu stranicu MO BiH – www.mod.gov.ba, priopćeno je iz Ministarstva. Očekuje se da […]

Pretplatite se