Racija njemačke policije protiv ekstremno desničarske grupe

admin
0 0
Read Time:51 Second

BERLIN, 10. listopada – Njemački tužioci kažu da je policija sprovela niz racija u nekoliko država u vezi s zavjerom za izvođenje napada eksplozivom na njemačku opskrbu električnom energijom i otmicu visokog političara, javljaju agencije.

Osumnjičeni su bili povezani sa Reichsbürger pokretom, čiji su članovi optuženi za zavjeru za nasilno rušenje njemačkog političkog sistema i postavljanje nove vlade.

Državni tužioci u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Tiringija, Hesen, Bavarska i Baden-Württemberg izvijestili su o istovremenim racijama u utorak.

Policajci su uhapsili pet osoba zbog navodne zavjere za izvođenje eksplozivnih napada na njemačku elektroenergetsku infrastrukturu i otmicu njemačkog ministra zdravlja Karla Lauterbacha.

U njemačkoj pokrajini Rajnland Pfalz uhapšeni su 52-godišnji muškarac i 32-godišnja žena.

Muškarac se sumnjiči da je izviđao visokonaponske vodove, dok se navodi da je žena vodila nekoliko grupa za ćaskanje u kojima su regrutovane dodatne pristalice. Navodi se i da je napravila dokument sa uputstvima za pravljenje eksploziva.

Lauterbach je izrazio svoju zahvalnost na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

FENA Foto: Ilustracija

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Započelo treće izdanje Cross Border Coworking Conference

Danas je svečanim otvaranjem započelo treće izdanje Cross Border Coworking Conference, regionalne konferencije koja već treću godinu zaredom stavlja fokus na potrebe digitalnih nomada i potencijal regije da te potrebe zadovolji. Ovogodišnje izdanje, koje je okupilo više od 150 ljudi iz cijelog svijeta, organiziraju Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA […]

Pretplatite se