Cijene nafte blizu 82 dolara, ulagači čekaju sastanak OPEC-a i saveznika

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara budući da ulagači čekaju odluku vodećih proizvođača o opskrbi u idućoj godini u okruženju posustajanja globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,97 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 77,47 dolara.

Tržišta je na početku tjedna potaknula informacija tri izvora u redovima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da će na sastanku krajem mjeseca razmotriti mogućnost dodatnog smanjenja opskrbe.

“Nema sumnje da će predstojeći sastanak ministara energetike OPEC+ biti među najvažnijima u posljednje vrijeme i investitori trenutno pokušavaju dokučiti hoće li njihova odluka potvrditi signale i glasine”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Grupa će vjerojatno produljiti dogovor o smanjenoj opskrbi i na iduću godinu ili će na tržište izbacivati još manje barela, predviđa osam analitičara.

“Grupa po našem mišljenju ima prostora za još značajnije smanjenje opskrbe, ali predviđamo da će Saudijska Arabija tražiti od drugih članica da iz ponude izbace još barela i da preuzmu dio tereta prilagodbe”, rekla je analitičarka RBC Capitala Helima Croft.

Proizvodnja u SAD-u dosegnula je pak rekordnu razinu i zalihe su u prva dva tjedna studenog snažno porasle, a analitičari predviđaju da će najnovija izvješća pokazati rast i u prošlom tjednu.

Udruga proizvođača API trebala bi objaviti izvješće tokom dana, a vlada u srijedu.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 3,36 dolara, na 84,44 dolara.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ledo ugasio proizvodnju u Čitluku pa najavio milijunsku investiciju u susjednoj zemlji

Kompanija Ledo objavila je nedavno da od 1. prosinca 2023. gasi proizvodnju u BiH i da bez posla ostaju 52 radnika u Čitluku. S druge strane, sada javljaju da ulažu veliki novac u svoje proizvodne pogone u Hrvatskoj. Ledova ulaganja u proizvodnju sladoleda u dvije godine će premašiti 10 milijuna […]

Pretplatite se