Veličina, težina, oblik i boja utječu na okus.
Istraživanja sugeriraju da na našu percepciju okusa hrane utječe pribor za jelo. Veličina, težina, oblik i boja utječu na okus, tvrdi tim Sveučilišta u Oxfordu. Sir ima slaniji okus kada se jede nožem, a ne vilicom; dok bijele žlice daju bolji okus jogurtu, pokazuju pokusi.
Studija objavljena u časopisu Flavour sugerira da mozak donosi sudove o hrani čak i prije nego ona ode u usta. Više od 100 studenata sudjelovalo je u tri eksperimenta koji su proučavali utjecaj težine, boje i oblika pribora za jelo na okus, piše Experimental Psychology.
“Okus hrane je višeosjetilno iskustvo koje uključuje okus, osjećaj hrane u ustima, aromu i izgled”, kažu profesori Charles Spencer i Vanessa Harrar. “Čak i prije nego stavimo hranu u usta, naši mozgovi već su donijeli zaključke o njoj koji utječu na naše ukupno iskustvo”, dodali su.
Prijašnja istraživanja pokazala su da posuđe i pribor mogu promijeniti našu percepciju hrane i pića. Na primjer, ljudi općenito jedu manje kada se hrana poslužuje na manjim tanjurima. Novo istraživanje o tome kako mozak utječe na percepciju hrane moglo bi pomoći osobama koje su na dijeti ili poboljšati gastronomska iskustva u restoranima, rekao je profesor Spence.
“Hrana je puno više od onoga što vidimo na tanjuru. Puno stvari za koje smo mislili da ne utječu zapravo imaju utjecaja i neuroznanost će tu imati sve više posla”, zaključio je.
Večernji.ba