Sve skuplja proizvodnja u BiH odražava se na cijenu povrća, žitarica…

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Vremenske prilike omogućile su da proljetna sjetva na području BiH uvelike počne. Predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je prije nekoliko dana za Fenu i da je mnogo parcela već uzorano, pripremljeno za glavnu sjetvu, a sjemenskog materijala i gnojiva ima dovoljno. Cijene su, kako je kazao, na razini prošlogodišnjih i još su visoke. – Isplaćeni su poticaji za prošlu godinu. Program poticaja za ovu kalendarsku godinu je završen. Do županija je da počnu s obračunima – kazao je Bićo.

Sije se gotovo sve

U ovo doba godine sije se gotovo sve, kukuruz i ostale žitarice, osim onoga što je posijano u jesenskoj sjetvi, a to je pšenica. Sadi se i povrće. Prema njegovim riječima, BiH ima vrlo skupu proizvodnju, što se u konačnici odražava na skup finalni proizvod. U odnosu na domaće, uvozni proizvodi su mnogo jeftiniji, iako po kvaliteti nisu na istoj razini s domaćim proizvodima. – U BiH su još uvijek vrlo mala izdvajanja za poljoprivredu, nije zaštićeno tržište, poljoprivrednici nisu zaštićeni. Uvozna roba mnogo je jeftinija jer se u drugim zemljama mnogo više novca izdvaja za poljoprivredu, a postoje i poticaji za izvoz. Kada samo to usporedimo, naš proizvod je skup bez obzira na to što je mnogo kvalitetniji. I to je glavni razlog propadanja domaće proizvodnje – kazao je za Fenu Bićo. Istaknuo je i važnost domaće proizvodnje. – Prema svim sporazumima koji su potpisani, moguće je zaštititi domaću proizvodnju, barem u određenom razdoblju godine – kaže Bićo i predlaže zabranu uvoza rajčica sve dok se ne prodaju domaće. Predsjednik Udruge povrtlara RS-a Darko Ilić kazao je za Glas Srpske da su radovi na njivama diljem Republike Srpske u punom jeku. – Sadnja krumpira polako se privodi kraju, u tijeku je rasađivanje kupusa, a luk je već nikao. Ispravljaju se polako i plastenici za rasađivanje paprika, rajčica, krastavaca. Mineralno gnojivo nešto je jeftinije u odnosu na lani, ali je sjemenski materijal poskupio, kao i kemijska sredstva za zaštitu bilja, ali ne odustajemo od proizvodnje – naveo je Ilić za Glas Srpske. Inače, ratari i povrtlari u Republici Srpskoj zasijat će u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi 170.879 hektara obradivih površina, a procjenjuje se da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine iznositi 1,043 milijarde maraka. Prema procjenama stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, očekuje se da će se pod kukuruzom, kao najvažnijom proljetnom ratarskom kulturom, naći oko 131.900 hektara, dok je planirana površina pod sojom 6550 hektara, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Ukupne zasijane površine, kada je riječ o proljetnim ratarskim kulturama, prema procjenama, trebale bi iznositi 149.850 hektara.

Troškovi obrade

– Troškovi obrade zemljišta, gnojenja, sjetve te njege usjeva kukuruza ovog proljeća iznose 2200 KM po hektaru. Cijene mineralnih gnojiva, ovisno o vrsti, niže su od 30 do 45 posto u odnosu na lani, dok pakiranje sjemenskog kukuruza od 25.000 zrna u prosjeku stoji 127 KM, što je skuplje za šest posto u odnosu na 2023. Za površinu od jednog hektara potrebna su dva i pol do tri pakiranja od 25.000 zrna – navodi se u informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa koju je pripremilo resorno ministarstvo, a usvojila Vlada RS-a. Prema procjenama, očekivana ukupna proizvodnja povrća je oko 446.975 tona, a ukupna vrijednost proizvodnje 559 milijuna KM.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

DHMZ najavio veliku promjenu: Zahlađenje, kiša, grmljavina, u gorju snježni pokrivač

DANAS će biti pretežno sunčano te iznimno toplo za doba godine, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar slab do umjeren, većinom jugozapadni, krajem dana na sjevernom Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 30 stupnjeva Celzijevih. Prognoza po regijama Istočna Hrvatska Vedro uz povremeno malo oblaka. Vjetar slab […]

Pretplatite se