BiH danas dobiva novih 6,9 kilometara autoputa

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas će otvoriti novu dionicu autoputa (6,9 kilometara) na Koridoru 5C od Tarčina (južno od Sarajeva) do Bradine, uključujući i tunel Ivan.

Bosna i Hercegovina trenutno u upotrebi ima manje od 200 kilometara autoputa. U Federaciji Bosne i Hercegovine 91 kilometar, i to od Sarajeva do izlaza iz Zenice, od Sarajeva to Tarčina te dionica u Hercegovini od Zvirovića do Bijače. U Republici Srpskoj postoji 105 kilometara (od Doboja do Bosanske Gradiške).

Prioriteti u izgradnji su tri dionice Koridora 5c: Putnikovo Brdo – Medakovo, Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše prema sjeveru kod Doboja. Predstoji početak izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug i tunela Prenj, što je kapitalni projekat, ali i tehnički najzahtjevniji na Koridoru 5c. Njegova izgradnja trebala bi trajati pet godina.

Posjeta von der Leyen

Von der Leyen će u jutarnjim satima doći u Sarajevo u kojem će razgovarati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine. Za 9 sati je zakazan susret s članovima Predsjedništva, a u 11 sati u Domu Oružanih snaga obratit će se novoizabranim državnim parlamentarcima, predstavnicima civilnog društva, radnicima iz kulture i medijima.

U podne će s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na dionici autoputa, Koridora 5c Tarčin – Ivan. Gradnja ove dionice koštala je 542 milijuna eura, od čega je Evropska unija osigurala bespovratnih 23,3 milijuna eura. Očekuje se da će ova dionica od danas ili od sutra biti u prometu.

Von der Leyen posjetit će Bosnu i Hercegovinu nakon što je Evropska komisija dala preporuku da se Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo u EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo su jedine zemlje koje imaju status potencijalne kandidatkinje. Međutim, izgledno je da će Francuska i Nizozemska biti protiv toga da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje, jer smatraju da to nije zaslužila.

Očekuje se da predsjednica Europske komisije tokom posjete Sarajevu neće govoriti samo o političkim pitanjima, već i o ekonomskim i energetskim pitanjima. Ranije je posjetila Prištinu i Tiranu, danas će posjetiti i Beograd, a sutra, 29. listopada, posjetit će Podgoricu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vijeće ministara BiH: Produžena zabrana izvoza trupaca i peleta

Vijeće ministara BiH na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. siječnja 2023. godine.  Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje trupce i pelet od drveta, […]

Pretplatite se