BiH U PROGRAMU EU DIGITALNA EUROPA

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma Europske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Europa (2021. – 2027.), koji je uime BiH potpisao ministar komunikacija i prometa Edin Forto 4. 6. 2024. godine.

Pridruživanje programu Digitalna Europa omogućava Bosni i Hercegovini pristup strateškim sredstvima EU koja su važna za suočavanje s globalnim digitalnim izazovima.

Fokusirajući se na područja poput superračunarstva, umjetne inteligencije, naprednih digitalnih vještina i šire primjene digitalnih tehnologija, ovaj program omogućava pravnim osobama u BiH ravnopravno apliciranje sa subjektima iz zemalja članica Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova za financiranje projekata u ovim oblastima digitalizacije.

Na ovaj način dvije države jačaju suradnju u oblasti sigurnosti s fokusom na osiguranje javnog reda i suzbijanje kriminaliteta u oblasti migracija, čime se stvaraju uvjeti za uspješniju implementaciju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Izvješće o pregovorima zajedno s tekstom Protokola bit će dostavljeno Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za potpisnika uime BiH je predložen ministar sigurnosti.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 1 na Ugovor o financiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II.) zaključen od i između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Europske investicijske banke, 17. prosinca 2019. godine u Sarajevu i 20. prosinca 2019. godine u Banjoj Luci – broj operacije (SERAPIS N*):2018-0281; broj ugovora: (FI N*) 90.345.

Ovim amandmanom produžava se rok za povlačenje sredstava po kreditu s ranije ugovorenog 20. 12. 2024. godine na 31. 12. 2027. godine, a krajnji rok za implementaciju projekta bit će 30. 6. 2028. godine.

DO KRAJA GODINE MANJE MINIRANIH POVRŠINA U BiH

Na sjednici je usvojen Plan razminiranja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu te je zaduženo Povjerenstvo za razminiranje u BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) da u roku od 60 dana dostave Vijeću ministara BiH sveobuhvatan plan koji će sadržavati aktivnosti, planirana sredstva i rokove, odnosno dinamiku za okončanje procesa razminiranja sumnjivih minskih površina u Bosni i Hercegovini.

Prema izvršenim procjenama u siječnju 2024. godine sumnjiva opasna površina na mine u Bosni i Hercegovini iznosila je 838 četvornih kilometara, što predstavlja 1,63 % u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine. U 2024. godini trebala bi biti smanjena za 145,40 četvornih kolimetara, koliko je planirano za vraćanje Planom razminiranja i iznosit će 692,60 četvornih kilometara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

OI: Hrvatski rukometaši pobijedili Njemačku

U susretu 3. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša, hrvatska reprezentacija je pobijedila Njemačku sa 31-26 (15-13) pa nakon tri susreta ima dvije pobjede i poraz, baš kao i Njemačka.   Hrvatska je dobro otvorila utakmicu, bila je u stalnom vodstvu, a u nekoliko navrata je imala i tri gola […]

Pretplatite se