Hrvatska ima sve! Klasu, iskustvo i kompas u Modrićevoj glavi

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 37 Second

Sljedeće dvije su ključne, utvrdili smo gradivo još na početku pandemije, ali gotovo 25-godišnje mundijalsko iskustvo “vatrenih” uči nas da je za dalek let na turniru zapravo presudna prva utakmica. Pobjeda protiv Maroka poslužila bi Zlatku Daliću kao pouzdana lansirna rampa prema mjestu u nokaut fazi natjecanja, a ona druga (Kanada) već bi značila let u stratosferu, piše Jutarnji list.

Kratka retrospektiva. Ćirini sinovi su 1998. godine iz startnog bloka izletjeli pobjedom protiv Jamajke, da bi mjesec dana poslije sletjeli na pariško postolje s broncom oko vrata. Dvadeset godina kasnije Dalićeva vojska je u prvoj utakmici pregazila Argentinu, i iz Moskve se vratila kući bogatija za srebrnu medalju.

Zašto je otvaranje ključno

U međuvremenu je Hrvatska odigrala još tri svjetska prvenstva na kojima je rano natrčavala na rampu, i ta su putovanja redovito bila začinjena uvodnim porazima. U Japanu 2002. godine momčad Mirka Jozića kapitulirala je protiv Meksika (0-1), i premda je u nastavku bacila na leđa Talijane s Tottijem i Vierijem, nije imala dovoljno snage za proboj među 16 najboljih. Četiri ljeta poslije Zlatko Kranjčar nije se uspio oporaviti od uvodnog poraza protiv Brazila (0-1), ta je berlinska elegija zakočila momčad i odvela je u neko melankolično raspoloženje uoči sljedeća dva nastupa s Japanom i Australijom. Na koncu, Brazil na startu pokazao se kobnim ždrijebom i za ambicije Nike Kovača na SP-u 2014. Na otvaranju turnira u Sao Paulu bilo je 3-1 za mladog Neymara i prijatelje.

Lukin kompas

Pa ako je tako – kakvi su izgledi da nam nacionalna momčad na Al-Bayt stadion zakorači u ritmu trijumfalnog marša? Ako je atmosfera među “vatrenima” nekakav lakmus – a otkad ih pratimo, jaka kohezija u grupi značila je dobar rezultat – onda se vežite jer čeka nas luda vožnja.

Premda na papiru nije tako moćna poput one otprije četiri godine s Mandžukićem, Vrsaljkom i Subašićem na vrhuncu forme, sa Strinićem i Pivarićem u top izdanjima, te Ćorlukom kao univerzalnim ljepilom za sve dijelove mozaika, ova reprezentacija ima sve za uspon prema vrhu. Obilje klase, zalihe samopouzdanja, brdo iskustva, energetske pločice u figurama mladih igrača, poput Šutala ili Sose. A posjeduje i kompas u glavi Luke Modrića. S više od 150 nastupa u biografiji, jednako moćan kao i u Rusiji, kapetan je tu da u slučaju eventualnog proklizavanja primi momčad za ruku i vrati je na glavnu cestu. Najavljujući start “vatrenih” na SP-u, momčadi možda nedostaje tek jedan brutalno naoštren nož, golgeter koji gol isporučuje već u poluprilici, ali govorimo o hendikepu koji muči većinu sudionika turnira.

Maroko želi nadmašiti ‘86.

Prema Bliskom istoku Zlatko Dalić krenuo je razmišljajući o nekoliko sitnih taktičkih korekcija, od kojih je odustao nakon preskromnog izdanja protiv Saudijske Arabije. U Rijadu je izbornik tražio i dobio potvrdu da zna najbolju jedanaestoricu. Prije tjedan dana kolebao se oko samo jedne pozicije na terenu – Vlašić, ili ipak Pašalić kao starter pored Perišića i Kramarića u napadu. No, kako je počelo odbrojavanje do utakmice s Marokom, tako su isplivale nove dvojbe. Posljednje informacije sugeriraju da bi Lovren mogao izgurati iz momčadi Šutala.

Postoje argumenti za takvu odluku: kao lider, glasniji Lovren lakše bi držao na okupu defenzivnu liniju nego tiši Šutalo, ali u priči imamo i malu nepoznanicu. U kakvoj je zapravo formi 33-godišnjak, koji je posljednju zahtjevnu međunarodnu utakmicu odigrao uoči Božića prošle godine, kada je Zenit remizirao s Chelseajem (3-3)? Nakon toga Lovren je dugo boravio na natjecateljskim marginama zbog ozljede, a formu je zatim brusio po stepama i tajgama izolirane ruske lige, iz koje su u međuvremenu zbrisali svi ambiciozniji nogometaši.

Maroko (22. momčad Fifine ljestvice) na SP dolazi s ambicijom da napokon nadmaši učinak iz 1986., kada su “lavovi Atlasa” osvojili skupinu u konkurenciji Engleske i Poljske, nakon čega ih je Njemačka vratila kući u prvom meču eliminacijske faze. Za razliku od Iranaca, koji su se uoči SP-a zahvalili Draganu Skočiću da bi na klupu vratili razvikanog Carlosa Quieroza, Marokanci su otpustili “razvikanog” Vahida Halilhodžića jer je otpisao razmažene zvijezde i čvrstom rukom vodio momčad kroz kvalifikacije. S Walidom Regraguijem, domaćim čovjekom za kormilom, vratili su u kadar Ziyecha i Mazraouija, torpedirali Gruziju u test-utakmici uoči dolaska u Katar i doputovali u Dohu napunjeni samopouzdanjem.

Dovoljno dobri da nadmaše heroje iz Meksika otprije 36 godina? Možda, ali nema razloga za žurbu. Neka Marokancima posljednje dvije u skupini budu ključne…

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tko će od Bošnjaka imati većinu, a time i činiti vlast, odlučit će se “iz šešira”

Klubovi naroda Skupštine Tuzlanske županije jučer su izabrali većinu izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a tajno glasovanje pokazalo je kako je vodeća bošnjačka stranka SDA sebi dodatno zakomplicirala situaciju jer je očekivala dvojicu izaslanika, no dobila je izravnim ždrijebom jednoga, piše Večernji list BiH. To pak najizravnije znači […]

Pretplatite se