Marija Bakula: “Najveći uspjeh mi je kad nekoga naučim skijati”

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 24 Second

Marija Bakula iz Tomislavgrada već tri godine je na čelu tomislavgradskoga SKI kluba Striž. U klubu je od njegova osnutka, odnosno već puna dva desetljeća. Skromna i radišna duvanjska cura ističe da je ovaj Klub opstao i nastavio raditi zahvaljujući upornosti i entuzijazmu svakoga njegovog člana te da su i uspjesi Kluba kao i svakoga njegovog člana jednako značajni.

Što smatraš svojim najvećim skijaškim uspjehom?

– Ne bih posebno isticala nijedan skijaški uspjeh s natjecanja jer je svaka medalja za mene bila značajna dok sam se aktivno natjecala. Kao trenerici danas mi je najveći skijaški uspjeh svaka osoba koju naučim skijati i koja uživa u skijaškim aktivnostima.

Zašto bismo trebali skijati?

– Nedvojbeno svaka sportska aktivnost, pa tako i skijanje, imaju iznimni značaj u cjelokupnome razvoju djece. Potreba, ali i pravo djece za kretanjem odnosno motoričkim aktivnostima moraju biti osigurani kako u školama, izvanškolskim aktivnostima tako i u slobodno vrijeme. Zato djeci moramo omogućiti takve aktivnosti i tijekom zime, kada su igrališta prekrivena snijegom a temperature niske. Boravkom u prirodu i na svježem zraku pomažemo očuvanju zdravlja djece te ih odvajamo od ekrana i mobitela. Zato su sve aktivnosti koje djeca izvode zimi u prirodi korisne i zanimljive. Pored brojnih drugih radosti, koje djeca doživljavaju na snijegu, oni usvajaju i specifičan način kretanja što predstavlja važan doprinos njihovoj motoričkoj aktivnosti.

Jedna pjesma kaže „skijanje se brzo uči…“, je li to istina?

– Naravno, uz licencirane učitelje skijanja koji će omogućiti odgovarajuću metodiku, pravilan pristup te uz dobru volju skijanje se brzo uči.

Klub gotovo svake godine organizira skijašku školu za početnike, ali i napredne skijaše. Jeste li zadovoljni odazivom?

– Tako je, svake godine za vrijeme školskih praznika organiziramo ski školu ”Striž”u trajanju od 4 dana. Ovisno o trajanju praznika nekada organiziramo i dvije ski škole. Odaziv je uvijek zadovoljavajući te želim naglasiti da svi polaznici naše ski škole u 4 dana svladaju osnovne tehnike skijanja i samostalno uspiju svladati i najzahtjevnije padine.

Tko su najčešći sudionici škole?

– Većinom su sudionici ski škole djeca svih uzrasta pa čak i njihovi roditelji. Svi su dobro došli.

Koje su najčešće skijaške pogreške, ako samostalno učimo skijati?

– U prvom redu to su nekontrolirano i brzo skijanje. U takvim situacijama nerijetko možemo ugroziti vlastitu sigurnost, a najviše sigurnost drugih skijaša.

Tko su današnji treneri u Klubu?

– Imamo tri trenerice koje vode naše ski škole. Uz mene tu su  još dvije  djevojke, Katarina Šola i Stela Ećimović.

Koliko Klub danas ima članova?

– Trenutno imamo 50 članova, međutim ta se brojka svakodnevno povećava i moram priznati da me to veseli.

Komu najviše zahvaljuješ svoje znanje skijanja?

– Prije svega zahvaljujem svojim roditeljima što su mi omogućili skijanje. Naravno, zahvaljujem i svojim trenerima: Igoru Mandušiću, Adisu Abduloviću i Igoru Šljuki koji su mi nesebično prenosili svoje znanje.

Nadamo se da nije bilo ozbiljnijih ozljeda.

– Nažalost, nisu me zaobišle. Imala sam dvije operacije koljena , ali me to nikad nije sprječavalo da i dalje skijam i uživam u onome što najviše volim.

Nedavno si nam rekla da je „skijanje obilježilo tvoje djetinjstvo“. Možeš li nam malo više o tome reći?

– Da, mogu reći da sam imala najljepše djetinjstvo te ga ne bih nikada mijenjala. Stekla sam prijatelje za cijeli život. Kroz sudjelovanje na mnogim natjecanjima stekla sam mnoga poznanstva i iskustva kako u skijanju tako u životu općenito. Roditelji i cijeli klub stvorili su nam uspomene kojih se i dan danas sjećamo i rado ih prepričavamo. S obzirom na to želja nam je i ovoj novoj mladeži priuštiti bar dio toga u čemu mi uživamo.

I za kraj, koji su dugoročni planovi Kluba? Ima li nekih novosti?

– Iz godine u godinu trudimo se da su naše natjecateljske i učiteljske aktivnosti što sadržajnije. Cilj nam je da skijanje opet zaživi u punome jeku te da se proširi natjecateljski kadar.
Do kraja ove sezone u planu nam je proslaviti 20. obljetnicu našega kluba u sklopu čega organiziramo i veleslalomsku utrku Kup ”Striž” i revijalnu utrku Duvanjski đir. Ovim putem želim pozvati sve da se prijave i pridruže u proslavi. Također u planu su CroSki utrka kao i razne amaterske utrke, otkrila je Marija za Tomislavcity. 
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIDEO: Horor, strava i užas! Almir Karkelja iz GSS-a "Prenj" za Pro TV nakon povratka iz Turske

Gorska služba spašavanja “Prenj” iz Konjica vratila se jučer iz Turske iz mjesta Adijaman koje se nalazi uz granicu sa Sirijom. Članovi GSS-a “Prenj” Almir Karkelja, Enedin Pajić, Dženan Bubalo, Mensur Muhibić, Tarik Ramić, Adis Karkelja, Damir Gogić, Almir Mahmutović, Dino Mešukić, Edi Balić, Iskra Pašalić, Zijo Brljak, Haris Spahić […]

Pretplatite se