Taste Atlas spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima, a po istom principu nastala je i lista najboljih peciva svijeta.
Zanimljivo su da se na spomenutom popisu našla čak četiri jela iz Bosne i Hercegovinetj. četiri varijacije jednog jela. Među 100 najboljih peciva našli su se zeljanica, burek, sirnica i krompiruša, piše Mondo.ba.
Najbolju poziciju od navedenih ostvarila je zeljanica koja je zauzela 13. poziciju na listi.
Ova slana pita sastoji se od tanko razvaljanog tijesta koje je punjeno kombinacijom blanširanog špinata, svježeg kravljeg sira, kajmaka i jaja. Tijesto se razvalja u tanke listove koji se zovu jufke, a koje se posipaju filom i oblikuju u kolut. Kada je pečena, pita se povremeno prelije toplim mlijekom ili kombinacijom ulja i vode. Zeljanicu je najbolje servirati svježe pečenu, uz dodatak pavlake ili jogurta, navodi Taste Atlas.