Uvjete rada sve više diktiraju radnici, poslodavci počeli nuditi pristojne plaće

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

Radnici u BiH sve su svjesniji svojih vrijednosti na tržištu, slobodnije pregovaraju o plaći i uvjetima rada, a gotovo 35% njih spremno je odbiti posao koji ugrožava balans privatnog i poslovnog života. Pokazalo je to istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je proveo Moj posao u partnerstvu s globalnom mrežom portala. Istraživanje se temelji na anketi od oko 90.500 ispitanika iz 160 zemalja svijeta, a otkriva što kandidati za posao žele da poslodavci znaju u borbi za ljudske resurse.

“Izdašnije” ponude

Većina ispitanika istaknula je kako ne želi više živjeti da bi radila. Istraživanje je pokazalo da je tržište rada vrlo nestabilno te da 56% radnika u BiH aktivno traži posao u novoj tvrtki. Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kaže da se odnosi rada i kapitala mijenjaju, kako u svijetu tako i kod nas, te da poslodavci u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatno buđenje svijesti radnika. – Jedno vrijeme omiljena uzrečica naših poslodavaca: “Ako ti nećeš za 300, ima tko će raditi za 200 KM” izgubila je svaki smisao i otišla u povijest. Nema više zarobljavanja radnika niskim plaćama i lošim uvjetima jer su shvatili da nitko nema pravo od njih činiti roba. To je ohrabrujuće jer sindikat intenzivno radi na buđenju svijesti – kazala je ranije Mišić. Da se uvjeti na tržištu rada u BiH znatno mijenjaju, pokazuju i ponude poslodavaca, koje su znatno “izdašnije” nago prethodnih godina. Odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru svake godine zadaje glavobolju trebinjskim ugostiteljima, što je posebno izraženo pred sezonu. Uvjet da bi radnici ostali su siguran posao, normalni uvjeti za rad i pristojne plaće. Konobari, kuhari i šankeri trenutačno su najtraženiji. Jedan oglas posljednjih dana izazvao je lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Naime, ugostiteljski objekt u središnjoj Bosni oglasio je slobodna radna mjesta za poziciju kuhara i konobara. Vlasnik objekta daje plaću radnicima u iznosu od 1400 KM. Osim plaće, daje i topli obrok, kao i smještaj za normalni mjesečni radni fond. Ako budete htjeli raditi i dulje, svaki idući sat bit će vam plaćen 5 KM. Oglas je izazvao lavinu pozitivnih komentara na Facebooku. Neki od njih su: “Ovako treba izgledati svaki oglas! Svaka čast za plaću ako je istina”; “Napokon da netko cijeni radnike. Neće nitko više raditi za 700-800 KM”; “Kasno su se gazde sjetili povećati plaće. Svi koji žele raditi su u Njemačkoj”; “Bravo. Napokon poštena plaća”.

Rast dnevnica

Nedostatak radnika osjeti se u svim granama, a kad nema tko raditi, oni koji su kvalificirani diktiraju uvjete. Sve izraženiji problem nedostatka radne snage pogađa i voćare diljem RS-a, pa za rezidbu stabala ovih dana plaćaju “paprene” dnevnice, koje idu do 120 KM. Da je profesionalnih rezača voća sve manje, priča za Glas Srpske predsjednik Udruge voćara RS-a Dragoja Dojčinović. Prema njegovim riječima, na području Gradiške, Banje Luke i Kozarske Dubice ima nekoliko ekipa koje su obučene za orezivanje voća, a radnici dolaze i iz Srbije. Istaknuo je da su se dnevnice prošle godine kretale oko 80 KM, sada idu do 120 KM, a uz to se mora osigurati hrana, prijevoz, pa i prenoćište za one koji dođu iz drugih zemalja. – Rezači sada koriste to što nema dovoljno stručnih radnika i podižu cijenu svog rada, a pojedini, kada su vidjeli da se od toga može solidno zaraditi, čak bolje nego u inozemstvu, odlučili su se obučiti i upustiti u tu vrstu posla – kazao je. Mladi u BiH se rijetko odlučuju za obrte. Iako su posebno cijenjeni u europskim zemljama, obrtnici i kod nas mogu lijepo živjeti. – Vjerujem da sada najbolje prolaze keramičari, čak mislim i bolje od liječnika. Po kvadratu naplaćuju 22, 23 KM, a danas bez problema urade 15 kvadrata – kaže jedan od obrtnika.

Vecernji.ba/Ljiljana Vidačak

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tri svjetske farmaceutske tvrtke napustile BiH, pijemo li sigurne lijekove?

Nije nepoznato da postoje globalni problemi u proizvodnji i nabavi lijekova, no kada se tome pridodaju birokratske procedure i pogodovanje određenim lobijima te procjene velikih farmaceutskih kompanija kako im se više ne isplati poslovati u ovoj zemlji ili regiji, onda pred BiH nije pretjerano optimistično vrijeme. Bosnu i Hercegovinu, ali […]

Pretplatite se