Ivan Vujević iz Omolja pobjednik međunarodne konferencije u Kanadi!

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second

Skupina od 25 studenata iz cijeloga svijeta protekloga ljeta boravila je u Tomislavgradu, kao što je Tomislavcity već pisao.
Projekt koji su radili godinu dana u suradnji sa svojim profesorima, a čiji je član i Ivan Vujević iz Omolja, osvojio je prvo mjesto na međunarodnoj konferenciji u Torontu te mu je pripala novčana nagrada u iznosu od 5000 dolara. No, puno važnije od novaca je priznanje i promocija Hrvatske i Tomislavgrada, a Ivan je prvi među Hrvatima koji je osvoji takvu nagradu.

Zajedno sa svojim kolegama studentima zahvalan je Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu i profesorima na pomoći.

NGEA – Next Generation Explorers Award – finalni krug natjecanja, Toronto

Od svojeg osnutka 1932. godine, PDAC (Prospectors & Developers Association of Canada) jednom godišnje organizira konvenciju u Torontu, otvorenu za sve izlagače i investitore iz područja geologije i rudarske industrije. Tijekom godina ova konvencija postala je jedna od najvećih na svijetu, sagotovo 1500 izlagača i 30 000 posjetitelja iz cijeloga svijeta. Ove godine održana je od 5. do 8. ožujka u Metro Convention centru u središtu Toronta.

U sklopu konvencije organizirano je i finale svjetskoga natjecanja mladih geoznanstvenika Frank Arnott – NGEA (Next Generation Explorers Award), koje se od svog osnutka 2017. godine održava u čast Franku Arnottu, preminulom pioniru u području istraživanja ležišta mineralnih sirovina, koji je zagovarao važnost integracije multidiscipliniranih podataka u istraživanju i prospekciji novih ležišta.

Šest najboljih ekipa iz cijeloga svijeta sudjelovalo je u finalu u Torontu, koje je po prvi puta u povijesti održano uživo na samoj konvenciji. Europu su predstavljale dvije ekipe, uz tim Flinstone (čiji su članovi dvojica studenata RGNF-a, Ivan Vujević i Josip Vincek), sudjelovala je i ekipa iz Francuske (cAuldron Finders Uni LaSalle). Afriku su predstavljale tri ekipe, dvije iz Južnoafričke Republike i jedna iz Kameruna (Gondwana Team), dok je Južnu Ameriku predstavljala ekipa iz Perua i Ekvadora (Andean Team). Svaka ekipa je imala deset minuta za predstavljanje svoga projekta, te isto toliko vremena za odgovore na pitanja stručnoga žirija, koji se sastojao od sljedećih članova:

• Lynda Bloom – president, Anlytical Solutons Ltd.
• Claire Chamberlain – Regional Head of Discovery – Americas, Anglo American
• Benjamin Drenth – Research geophysicist – U.S. Geological Survey
• Lindsey Heagy – Assistant Professor – University of British Columbia (UBC)
• Nicole Januszczak – Practice Lead Mineral Systems – BHP
• Francois Robert – Former Chief Geologist – Global Exploration – Barrick gold Corporation
• Chris Welton – Exploration Director – Americas Region, Rio Tinto

Natjecanje je obuhvaćalo 4 nagrade, uz glavnu nagradu podijeljene su bile nagrade za inovaciju, integraciju te utjecaj i istraživanje. Nakon tijesne borbe i izlaganja zaista detaljnih projekata, nagrade su podijeljene ovako:

• Team Flinstone – Grand Prize Winner ($5,000)
• Gondwana Team – Innovation Category Prize ($3000)
• cAuldron Finders – Impact & Exploration Category Prize ($3,000)
• Andean Team – Integration Category Prize ($3,000)

– Kao student koji je prvi put prisustvovao ovakvoj konvenciji, teško mi je opisati veličinu ovoga događaja. S jedne strane vidim mlade kompanije koje se sastoje od jednog ili dva čovjeka – vade svoj stol i na njega stavljaju komad jezgre i pokušavaju ‘prodati’ svoj projekt kako bi preživjeli i zaradili za kruh, dok s druge strane šetam štandom Rio Tinta koji je skoro 250 metara dugačak. Samo natjecanje je predstavljalo vrhunac svega što smo moj tim i ja radili zadnjih godinu dana. Osvojiti glavnu nagradu i slušati kolege iz drugih timova kako govore o magnitudi posla kojeg smo napravili i dalje je nevjerojatno… Sjetiš se svih neprospavanih noći koje si proveo uređujući podatke i modeliranja istih.
Neizmjerno smo zahvalni svojim mentorima koji su nas usmjeravali k pravom putu i bili nam podrška u teškim trenucima. Posebno hvala profesoru Urošu Barudžiji, koji je kolegu Vinceka i mene preporučio za ovo natjecanje. Hvala profesorima Stanku Ružičiću, Goranu Durnu, docentu Ivici Pavičiću i profesorici Sibili Borojević Šoštarić na pomoći koju su nam pružili zadnjih godinu dana, kazao je Ivan Vujević.

Rudolf Vujević/Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SIPA raspisala natječaj, traže 20 ljudi

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru slobodnih radnih mjesta koja su sistematizirana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, prima 20 zaposlenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. O detaljima natječaja više možete pogledati OVDJE.

Pretplatite se