Međugorje i Dubrovnik povezuju se pješačkom stazom dugom 120 km

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković organizirao je inicijalni sastanak oko realizacije projekta „Camino Dubrovnik“, pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 120 kilometara od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Naime, Bratovština sv. Jakova u Hrvatskoj, kao dio Nadbratovštine sv. Jakova iz Santiago de Compostele, nositelj je projekta Camino Hrvatska te su dubrovačkom gradonačelniku Frankoviću predložili da osmisli dionicu koja bi povezala Dubrovnik i Međugorje.

Gradonačelnik Franković je pristao te je na radni sastanak uz tajnika Bratovštine Vedrana Pražena i predstavnika novoosnovane podružnice sv. Jakova u Međugorju, pozvao i predstavnike općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk te Turističku zajednicu Hercegovačko-neretvanske županije i Turističku zajednicu Grada Dubrovnika, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je na sastanku kazao gradonačelnik Franković, Grad Dubrovnik je s radošću prihvatio navedenu inicijativu, a kojom bi povezali benediktinski samostan u Dubrovniku (sagrađen 1222. godine) i crkvu sv. Jakova u Međugorju (stara crkva iz 1897. godine nadograđena i završena odnosno posvećena 1969. godine).

Cilj je, rekao je, pritom povezati krajeve koje nastanjuje dominantno katoličko stanovništvo, ali i unaprijediti turističku ponudu i sadržaje. Na taj bi način, osim popularizacije vjere i hodočašća, podigli razinu turističke ponude i potaknuli snažniji razvitak predjelima kroz koje bi Put prolazio. Također, valorizirali bi i široj javnosti predstavili bogatu kulturnu i prirodnu baštinu ovih predjela.

Isto tako, Camino Dubrovnik, rekao je Franković, jako bi se dobro uklopio u projekt „Respect the City“ jer bi ovaj novi turistički proizvod, pridonio i disperziji turista.

Franković je izrazio spremnost da Grad Dubrovnik financijski podrži projekt kroz označavanje i uređivanje staze, a najavio je kako će se za cjelokupan projekt, zajedno s općinama kroz koje Camino prolazi, prijaviti i na fondove Europske unije. Osim označavanja i uređivanja staze, namjera je napraviti veliku marketinšku akciju kako bi se ovaj novi proizvod u turizmu promovirao.

Grad Dubrovnik za koordinatora projekta Camino Dubrovnik imenovao je Gorana Cvjetinovića, savjetnika specijalista za medije, kulturu i međunarodne odnose u Uredu gradonačelnika. Cvjetinović je na sastanku kazao kako je namjera napraviti stazu koja bi kretala od samostana sv. Jakova u Dubrovniku i koja bi prvenstveno hodočasnike, ali i ostale zainteresirane turiste i putnike, kroz šest dana dovela do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U osnovnim školama 4476 učenika manje nego lani

Manji broj djece u školama samo je vrh ledenog brijega i posljedica mnogo dubljeg problema, smatraju demografi. Bosna i Hercegovina ima sve manje upisanih učenika u osnovne i srednje škole te studenata na fakultetima. U deset godina broj djece u školskim klupama smanjen je za čak 93.000, što znači da […]

Pretplatite se