Vijesti

Nekad jelo siromašnih, a danas vrhunski specijalitet: Napravite tradicionalnu hercegovačku puru

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Pura je jednostavno, tradicionalno jelo koje je podiglo generacije porodica u vremena kada se u mnogo čemu oskudijevalo.

Iako je nekad smatrana “hranom siromašnih” pura je i danas mnogima omiljeno jelo, a nerijetko se može naći i u restoranskim jelovnicima.

Ne treba miješati palentu s kukuruznim brašnom jer palenta je kukuruzno brašno koje je već termički obrađeno. Za pripremu hercegovačke pure bilo bi idealno imati domaće kukuruzno brašno mljeveno u mlinici.

Sastojci:
• 500 g kukuruznog brašna • 1 l vode • Soli • 1/2 l kiselog mlijeka
• 100 g masla • 5 režnja bijelog luka

Priprema

U posudu ulijte vodu, dodajte soli i pustite da proključa. Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da ulivena voda ne zauzima više od dvije trećine posude.

Kada voda proključa, uspite kukuruzno brašno u vodu pazeći da brašno usipate u sredinu posude.

Nakon što ste usuli brašno u vodu, ostavite da ključa par minuta.

Potom ostavite sve da ključa u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri oko 40 minuta.

Nakon što je voda dovoljno iskuhala, možete zamiješati brašno i vodu ne sklanjajući posudu s vatre, pazeći da ne ostane suhih grudica brašna.

Za miješanje pure potrebno je dosta snage jer će smjesa postati jako gusta, a nakon ukuhavanja će mjestimično formirati grudice. Normalno je da se jedan dio kukuruznog brašna prilikom miješanja zalijepi za dno posude.

Lučnica

U posudu ulijte kiselo mlijeko, dodajte uprženo maslo i isjeckani bijeli luk.

Klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori