Urod mandarina rekordan, ali proizvođače muči niska cijena

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second
Berba mandarina u neretvanskom kraju, na usitnjenim parcelama okruženima vodom, lopočima i liskama, donosi veliko uzbuđenje. Brodovi natovareni kištrama preplavljuju kanale i jure prema otkupnim centrima. Posada su uglavnom prijatelji, kumovi i rodbina vlasnika plantaža. To je poseban trenutak za lokalno stanovništvo i znak da je stigla sezona mandarina. Petar Bjeliš iz Opuzena bavi se proizvodnjom mandarina više od 20 godina, a njegovi roditelji imaju nasade još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Sadnju je započeo Petrov pokojni djed. U to vrijeme svi su radili u nekim firmama, a uz posao su se bavili i mandarinama. S vremenom su se proširili i uzgoj mandarina im je postao primaran, javlja Večernji list.

U berbi sudjeluje cijela obitelj

“Danas imamo oko 6 hektara zemlje. Pola nasada je na vodi, a pola je na kopnu. Mi to radimo obiteljski, svi beremo, moja supruga, otac, majka i teta. U berbi nam pomaže tek nekoliko radnika, a tijekom godine sve radimo sami”, govori Petar. Berba na njegovoj plantaži započela je krajem rujna i trajat će sve do sredine prosinca, budući da imaju sorte od ranijih do kasnijih. Nakon što se poberu, mandarine se prevoze čamcima do otkupnog centra tvrtke Enna Fruit u Opuzenu. Ovaj moderni centar prostire se na 11.000 četvornih metara, sa 6.000 kubnih metara kondicioniranog prostora. Opremljen je za prijem i pripremu različitih vrsta voća i povrća, s posebnim naglaskom na mandarine, lubenice, jagode i kupusnjače. Impresivan je i najmoderniji kalibrator za mandarine kapaciteta 35 tona na sat. “Mi prvo uberemo mandarine pa ih nakrcamo u brodice i dovezemo u centar. To onda dalje ide u hladnjaču i na kalibriranje. Većina ide za izvoz u Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Češku. Prije smo puno izvozili u Rusiju, ali otkad je embargo prebacili smo se na druga tržišta”, objašnjava Petar.

Dobar urod, mala cijena

Ove je godine urod mandarina u dolini Neretve jako dobar, možda čak i rekordan. Posljednji takav zabilježen je 2016. godine. Petar i njegova obitelj će imati oko 250 tona, što je duplo više nego lani. No, problem je u maloj otkupnoj cijeni. “Sve nam je poskupilo, cijene rada i repromaterijala su skočile, a otkupna cijena je ostala ista kao i prethodnih godina. Za prvu klasu je 40 centi po kilogramu, a druga klasa je 20 centi. To je loše”, rekao je Bjeliš. Neretvanska mandarina je nevjerojatno tražena roba, s obzirom na to da sazrijeva čak mjesec dana prije španjolskih i turskih mandarina. No, kako ističe Bjeliš, iako je oznaka izvornosti dobivena, nije dovoljno promovirana. Da bi ostvarila svoj puni potencijal, potrebno je da se proizvođači i lokalne zajednice organiziraju i zajedno promoviraju ovu voćku. Na taj način, neretvanska mandarina može postići veću cijenu na međunarodnom tržištu i donijeti korist svima uključenima u proizvodnju.

Slatka i sočna neretvanska mandarina

“Naša mandarina slađa je i ukusnija od uvoznih. U turskima ćete naći špicu kao kod klementina. Naša ima tanju koru i zato ne traje dugo, ali ima više soka u plodu nego talijanska, turska ili španjolska”, zaključio je Petar Bjeliš.
bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kada je najbolje obaviti pretakanje mladog vina?

Prvo se pretakanje mladog vina obično obavlja početkom mjeseca studenog uz lagano zračenje. Prilikom prvog pretoka vinu se obavezno dodaje specifičan inaktivni kvasac pod nazivom NOBLESSE koji pomaže u stabilizaciji vina, što rezultira povećanjem percepcije mirisa i okusa zrelog voća u vinu. Mlado vino je potrebno “skinuti” tj. otočiti sa […]

Pretplatite se