U Mostaru prijavljena četiri slučaja ospica

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

U Domu zdravlja Mostar prijavljena su četiri slučaja ospica, što upućuje na prisutnost virusa i u Hercegovini. U FBiH prijavljena su dva smrtna slučaja povezana s ospicama. Riječ je o dvjema mladim osobama od 17 i 18 godina. Epidemija ospica proglašena je u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je evidentirano više tisuća oboljelih.

– U Domu zdravlja Mostar prijavljena su četiri slučaja ospica, što upućuje na dolazak virusa i u naš grad. Dom zdravlja Mostar poziva sve roditelje čija djeca još nisu cijepljena protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti da posjete našu ustanovu i cijepe ih – navodi se na stranicama Doma zdravlja Mostar. Navode kako se već nekoliko dana nakon cijepljenja postiže dobar imunološki odgovor koji može spriječiti pojavu simptoma kod neimune osobe.

– Nema opravdanja da u 2024. godini djeca budu u opasnosti da obole od ove bolesti koja se može spriječiti. Cjepiva protiv ospica su sigurna i učinkovita. Potrebno je uložiti jače napore u rješavanje svih neregularnosti zbog kojih djeca propuštaju cijepljenje kako bismo ove epidemije mogli staviti pod kontrolu – rekao je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u BiH. U ZDŽ-u.

– Broj zaraženih sigurno je još veći jer ima neprijavljenih slučajeva.

Za razliku od epidemije ospica u Bijeljini iz 2014. godine, kada je bilo oko 1000 zaražene djece, u aktualnoj imamo mnogo više djece koja završe s upalom pluća, što nas je iznenadilo. Nekoliko djece je hospitalizirano zbog komplikacija, ali nismo imali smrtnih slučajeva. Sve je pod strogim nadzorom – ističe dr. Škorić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BLATNICA MJESTO NAJVEĆE GLAZBENE FEŠTE U HERCEGOVINI

„Blatničke note dobrote“ su postale simbol okupljanja žitelja ovog kraja, mjesto susreta domovinske i iseljene Hercegovine. Sve je počelo 2012. godine kada je Goran Barbarić zajedno s Matom Bulićem i prijateljima pokrenuo hvalevrijednu inicijativu da se svake godine u Matinom rodnom mjestu organizira koncertni spektakl s plemenitom namjerom za prikupljanje […]

Pretplatite se