SUD ZABRANIO ŠTRAJK: Nastava počinje 9. rujna

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second
Vlada Hercegovačko-neretvanske županije obavijestila je javnost kako je Općinski sud u Mostaru odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s prostora HNŽ-a nije zakonit.
To znači da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama HNŽ-a početi u ponedjeljak, 9. rujna. Iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ razočarani su ”što je Vlada HNŽ poduzela ovakav korak”.
”Ovo je katastrofa! Ni legalno najavljen štrajk ne prolazi u našoj županiji. Ovo je čisto suzbijanje demokracije i obezvrjeđivanje našeg rada i naših prava. Obratit ćemo se odvjetniku zbog daljnjih koraka”, kazao je za Bljesak.info Goran Milićević iz predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije.
Sindikalisti od Vlade traže isplatu jednokratne pomoći, povećanje plaće 30 posto, napredovanje u struci (mentor osam posto, savjetnik 15 posto), raspisivanje natječaja na neodređeno, isplata tužbi i mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom u Federaciji. Zadnju ponudu Vlade sindikati su jednoglasno odbili poručivši da je nedovoljna.
Vlada je tada prosvjetarima u HNŽ-u ponudila isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1000 KM, povišicu od 5 posto od 1.1.2025. te vraćanje napredovanja promoviranim mentorima i savjetnicima automatizmom u iznosu od 5 i 8 posto. ”Od samog početka oni nisu imali u planu nama išta dati. Naši zahtjevi nisu bili nemogući, bili smo otvoreni za dogovor. Ovaj naš zahtjev za povećanjem od 30 posto, pa to smo čisto iz provokacije stavili jer su oni sebi digli plaće za 30 posto, a nama ponudili 2.5. To je bio naš odgovor na ovu ponudu od 2.5”, pojasnio je Milićević.
Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na jučerašnjoj press konferencije poručila kako ”nije spremna riskirati”. Prije svega, važno joj je ”da Proračun bude stabilan i da su plaće sigurne”. ”One nisu na onoj razini na kojoj bismo željeli mi i prosvjetni djelatnici, ali to su te mogućnosti. Nažalost, takve su sada kakve jesu”, pojasnili su na jučerašnjoj presici.
Zbog ove odluke Suda o zabrani štrajka, Vlada Hercegovačko neretvanske županije, ali i Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ za sutra su najavili odvojene konferencije za novinare. Sudeći prema zadnjim događanjima, početak školske godine će biti turbulentan.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Livanjski Crveni križ podijelio pomoć

Proteklih dana, Crveni križ grada Livna, u dva navrata, ukupno je podijelio 100 paketa prehrambenih artikla stalnim korisnicima humanitarne pomoći našega Crvenog križa. Podjelu smo izvršili na kućne adrese spomenutih stotinu socijalno ugroženih obitelji. Sredstva smo osigurali iz kasa Humana Crvenog križa od dragovoljnih priloga naših sugrađana, kojima se i […]

Pretplatite se