Ostaje li Hrvatska bez Schengena? Evo tko je protiv!

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je u petak za austrijski list Kurier izjavio kako nije vrijeme za glasovanje o širenju, komenitrajući ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor.

“Sada nije vrijeme za glasovanje o širenju, kada sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira”, rekao je ministar i dodao kako nema smisla “proširivati jedan slomljeni sustav” jer ne bi mogao funkcionirati.

Karner je rekao i da je Austrija trenutno suočena s pojačanim priljevom izbjeglica, a austrijski list navodi i kako je upravo to razlog protivljenja ulasku Hrvatske u Schengen – dolazak izbjeglica preko Balkana.

“U Austriju je od početka ove godine ušlo 90.000 ljudi, od čega njih 75.000 nije prethodno registrirano niti u jednoj od država članica EU-a kroz koje su prolazili”, napomenuo je Karner.

Podsjetimo, prije nekoliko dana se oko iste teme oglasila i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon koja je rekla kako je njena vlada spremna uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i nakon što uđe u šengenski prostor, bude li to potrebno u slučaju velikog migrantskog pritiska.

“Slovenija je spremna uvesti kontrole unutar schengenskog prostora sljedeći dan, tjedan, mjesec ako i kada to bude potrebno”, rekla je Fajon.

“Sada kada Hrvatska ulazi u Schengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane nekakav džep s porastom ilegalnih prebjega, migranata, izbjeglica”, naglasila je.

O hrvatskom ulasku u schengenski prostor odlučivat će ministri unutarnjih poslova na sastanku 9. prosinca.

HINA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vukovar, 18.11.2022. - galerija slika

  protv foto: Miro Šumanović

Pretplatite se