HOĆE LI LJUBUŠKI PRVI PUT DOBITI SVOG ČOVJEKA Evo tko su još kandidati za premijera ŽZH

PROTV
0 0
Read Time:4 Minute, 11 Second

J

Jučer je odgođena sjednica Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg u svrhu utvrđivanja prijedloga kandidata za mandatara za sastavljanje nove vlade u ŽZH, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Praksa vladajućeg HDZ-a BiH je takva da premijer ŽZH dolazi iz Širokog Brijega već zadnjih nekoliko mandata, a ovoga puta situacija je posebno napeta jer se nakon tri uzastopna mandata bira nasljednik Zdenka Ćosića, koji je izabran za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Situacija je napeta iz više razloga. Prvi razlog je taj što je širokobriješki HDZ trenutno u krizi, jer zadnjih par godina nije uspio profilirati novog kvalitetnog političara osim Ćosića.

Dok HDZ Široki Brijeg nestpljivo potražuje novo ime, u posljednje vrijeme politička scena između grada Ljubuškog i susjednih općina izaziva puno napetosti.

Ljubuški HDZ  postiže značajne uspjehe pod vodstvom Vedrana Markotića i ministra financija ŽZH Tonija Kraljevića, koji su u kombinaciji sa svojim funkcijama donijeli dosta popularne mjere na županijskoj i gradskoj razini kao što su pomoć porodiljama i mladim obiteljima prilikom kupnje prve nekretnine.

Ljubuški HDZ BiH je vrlo dobro iskoristio unuturstranačka previranja u Širokom Brijegu, dobro se organizirao i uzeo više mandata na zadnjim općim izborima. Posušje i Grude su svejedno stalno bili majorizirani od strane dva veća grada. Međutim, postojali su neki dogovori unutar HDZ-a, a to je kome ide koje ministarstvo.

U skupštinu ŽZH je uspjelo ukupno ući 12 zastupnikas teritorija grada Ljubuškog na općim izborima 2022. godine, dok je s teritorija grada Širokog Brijega njih 7, čime je ljubuški HDZ postao legitimni pretendent da ponudi svog kandidata za premijera ŽZH.

Kako saznajemo, u županijskom HDZ-u, Ljubušaci žele uz mjesto premijera također i neka ministarstva. Hoće li se županijski odbor HDZ-a ŽZH voditi provincijski ili će birati najbolje među sobom, ostaje za vidjeti, ali ako pogledamo dosadašnje kadroviranje za federalne parlamente  oni su bili blago rečeno katastrofa. Sjetimo se samo sedam godina šutnje najvećeg kladioničara i  navijača reprezentacije BiH među političarima iz  ŽZH-a.

Svakako bi bilo dobro da se ne ovisi o teritorijalnoj zastupljenosti u biranju kandidata za premijera i ministarstva, već da se biraju najsposobniji članovi unutar HDZ-a BiH.  Trenutno, kakva je situacija u širokobriješkom HDZ-u moguća su i odstupanja od dosadašnje prakse.  HDZ BIH je znao u prošlosti donositi odluke i mimo naučenih obrazaca ponašanja. Imamo primjere iz HBŽ-a i HNŽ-a.

U HBŽ-u je bilo uobičajeno da kandidat za premijera županije dolazi iz Livna, dok tomislavgrađanin Ivan Vukadin nije preuzeo vlast. Kasnije se Vukadin pokazao kao vrlo kvalitetan premijer dok je bio u HDZ-u BiH.

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije od 2019. godine je prvi put netko tko nije iz Mostara, stočanin Stjepan Bošković,  koji je po kazivanju članova HDZ-a BiH napokon uspostavio red u županijskom odboru stranke.

HDZ BiH nam u ova dva primjera potvrđuje da zna biti uključiv, jer je nekada bolje odstupiti od tih starih kadrovskih podjela.

Bild.ba je jučer objavio da su se dva imena iskristalizirala kao potencijalni kandidati za Ćosićeva nasljednika ispred HDZ Široki Brijeg.

Prvi kandidat je Predrag Čović, ravnatelj tvrtke “Vodoskok”  (brigadir HVO-a) koji je prijedlog još uvijek aktualnog predsjednika Vlade ŽZH i dopredsjednika HDZ-a BiH Zdenka Ćosića.

Drugi kandidat je Ivo Pavković, zaposlenik širokobriješke gradske uprave kojega podržava gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je i predsjednik širokobriješkog Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Hrvatski Medijski Servis također doznaje da je razlog otkazivanja najavljene sjednice GO HDZ BiH Široki Brijeg taj što skupina okupljena oko gradonačelnika Kraljevića nije uspjela osigurati većinu za svog kandidata Pavkovića pa na takav način probaju prolongirati ili spriječiti izbor novoga mandatara Čovića kojega podržava još uvijek aktualni predsjednik županijske vlade Ćosić.

Međutim, javnosti su ti kandidati dosta nepoznati, ali je dobro što jedni dolaze iz realnog sektora, a ne javnog, čime se nudi potencijalna okretna i poduzetna klima u novoj Vladi ŽZH.

Znati ćemo uskoro hoće li isplivati još kandidata u županijskom odboru HDZ-a BiH. Sigurno bi i Grude i Posušje trebali  ponuditi nekog od kandidata za premijera. Kao grudski kandidat za premijera ŽZH istaknuo se Tomislav Pejić, koji se u prošlom mandatu kao ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi vrlo dobro snašao u pandemiji koronavirusa.

Posuški HDZ BiH, što se tiče kandidata za premijera ŽZH, kadrovski  stoji vrlo loše. Ivica Pavković predsjednik OO HDZ-a Posušje, politički veteran i ponovno izabrani federalni zastupnik pozabavio se zadnjih godina kadroviranjem svojih ljudi u općinska javna poduzeća, dok ga u federalnom parlamentu skoro pa nismo čuli.

Posušje je imalo premijera u osobi platformaša Zvonke Jurišića 2006. godine koji je u svom mandatu Županiju Zapadnohercegovačku doveo pred sam bankrot i nije se najbolje proslavio.

Od ostalih posuških imena, nameće se ime bivšeg načelnika općine Posušje Branka Bage, koji se politički povukao nakon prestanka obnašanja funkcije načelnika općine , a koju je vješto vodio u dva mandata.

Nakon što se razriješi navedena situacija u Širokom Brijegu, o prijedlogu širokobriješkog HDZ-a BiH treba se očitovati i Županijski odbor HDZ BiH ŽZH, a konačno imenovanje potvrđuje Skupština ŽZH.

 

poskok.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pismo fra Didaka Buntića Bruxellesu: Pouke od prije 150 g. i danas su aktualne!

U malom hercegovačkom selu Paoči rodio se 9. listopada 1871. godine Franjo Buntić – sin Mije Buntića i Matije r. Stojić koja je bila rodom iz Dragićine, župa Čerin. Bez oca Mije ostaje vrlo rano, a o njegovu odgoju brinu se njegova majka Matija i stričevi, od kojih prima prve […]

Pretplatite se