Danas je Veliki četvrtak, počinje Veliko trodnevlje

admin
0 0
Read Time:49 Second

Veliki četvrtak označava i posljednji dan korizme te njime počinju dani vazmenog trodnevlja.

Danas obilježavamo Veliki četvrtak, dan kojim započinje vazmeno trodnevlje. Na ovaj se dan Crkva prisjeća Posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči smrti i muke, ustanovio sakrament Euharistije i sakrament ministerijalnog svećeništva.

Običaj je da se na Veliki četvrtak održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi je biskup sa svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavila misa posvete ulja, na kojoj su biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljali obećanja s ređenja.

Također, na Veliki se četvrtak blagoslivljaju ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održavao se i tradicionalni obred pranja nogu.

Pranje nogu te večeri jasan je znak njegove ljubavi koja služi i predaje se. Njegova muka na Maslinskoj gori, predanje njegovim neprijateljima, uhićenje te iste večeri pravi je početak Isusove muke.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Evo zašto je Manuka med jedan od najskupljih na svijetu

Manuka med smatra se najljekovitijim i najzdravijim medom na svijetu, ali i najskupljim. Ovaj med se dobija iz nektara cvijeta biljke Leptospermum scoparium, također poznate kao manuka, a koja raste samo na Novom Zelandu. Mānuka je zapravo maorska riječ. “Sama biljka je vrlo rijetka. Teško ju je ubrati jer je […]

Pretplatite se