Poskupljenjima nema kraja: Cijene mesa bit će više i za 30 posto!

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Poskupljenjima hrane nema kraja. Tako građane BiH očekuje novo poskupljenje mesa, čije bi cijene, prema trenutnim procjenama, mogle skočiti i za 30 posto!
U korist poskupljenju, s jedne strane, ide činjenica da je proizvodnja mesa u Europi prošle godine bila u padu, a procjene su da će ove godine uslijediti dodatni pad, piše Avaz
Usto, ograničavanje proizvodnje mesa u zemljama Europske unije, gašenje domaće proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena, izostanak odgovarajuće podrške su razlozi koji idu u prilog podizanju cijena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanske županije Amir Bulut kaže kako će zasigurno doći do povećanja cijena mesa. Tvrdi kako na to stalno upozorava sve nadležne, od županije do Federacije BiH, ali nikakvih reakcija nije bilo.
– Mi, zapravo, ovisimo o uvozu jer smo domaću proizvodnju uništili. To se godinama događa, domaće proizvođače nisu štitili oni koji su trebali, a otkupljivači su ih ucjenjivali – kazao je Bulut.
Primjerice, kako objašnjava, na području SBŽ proizvedeno je samo 660 bikova, dok, kako kaže, jedna mesna industrija godišnje uveze više od 10.000 bikova.
– Ljudi su se, jednostavno, prestali baviti ovim poslom, a ovi što se bave, nisu mladi. Nitko volje nema. Evo, ni poticaji nam još nisu isplaćeni, pa je i proizvodnja mlijeka u našoj županiji smanjena za više od pet milijuna – istaknuo je Bulut.
Kaže kako cijene na našem tržištu diktiraju drugi te da su one, možda, prihvatljive tržištu Europske unije, ali našem teško.
– Nezamislivo je bilo da će kilogram mljevenoga mesa iznositi 15 KM, ali, eto, ili da će kilogram teletine bez kosti iznositi od 27 do 30 KM. Nama, jednostavno, drugi manipuliraju, ne štiti nas resorno federalno ministarstvo, štite se tajkunske tvrtke i uvoznički lobi – ogorčen je Bulut.
Prošle godine uvezena su 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa za 507.732.506 KM. I godinu prije uvezena je skoro ista količina, ali za znatno manji iznos od 398.303.675 KM. Gotovo 200 milijuna KM je utrošeno na uvoz govedine u količini od 30.475.689 kilograma. Proizvođači tvrde da je riječ o upitnoj kvaliteti mesa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Preko 600 prijava za XXV. Federalno natjecanje učenika i studenata glazbe

Od 24. do 27. travnja 2023. godine, Osnovna glazbena škola Brotnjo iz Čitluka bit će domaćin XXV. Federalnog natjecanja/takmičenja učenika i studenata glazbe/muzike – Čitluk 2023. Na natjecanje koje svake godine organizira Udruga glazbenih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine ove godine pristiglo je više od 600 prijava iz […]

Pretplatite se