Nutricionisti otkrili 10 najzdravijih namirnica koje možete pojesti

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Orašasti su plodovi, kao i maslac od njih, izvrstan način da si u prehranu dodate proteina, vlakana i drugih ključnih hranjivih tvari.

Nedavno su časopisi Pollock Communications i Today’s Dietitian “What’s Trending in Nutrition” među nutricionistima proveli anketu o najnovijim trendovima u zdravoj prehrani; pa evo što kažu stručnjaci, koja hrana zaslužuje naziv ‘super hrane’.

1. Fermentirana hrana: Prvo je mjesto, zbog jačanja imuniteta i dobrobiti za crijeva, pripalo fermentiranoj hrani poput jogurta. Prema istraživačima s Medicinskog fakulteta Stanford, prehrana bogata fermentiranom hranom povećava raznolikost mikrobioma i poboljšava imunološki odgovor.

2. Borovnice: Male ali moćne borovnice su izvrstan izvor antioksidansa koji pomažu zaštititi stanice od slobodnih radikala i tako mogu smanjiti i rizik za rak, bolesti srca i druga stanja. Osim toga, antioksidansi su važni i za rast kose, za jake nokte i zdravu kožu.

00:00

3. Sjemenke: Sjemenke poput chia sjemenki ili sjemenki konoplje imaju veliku nutritivne vrijednost, pune su antioksidansa, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016., antioksidansi iz chia sjemenki djeluju protiv raka i imaju zaštitni učinak na srce i jetru. Chia sjemenke su također i odličan izvor kalcija, fosfora i magnezija, što znači da mogu poboljšati zdravlje kostiju.

4. Acai bobice: Iako nema ničeg lošeg u standardnom voću poput jabuka i naranči, voće poput acai bobica prepuno je antioksidansa i može poboljšati razinu kolesterola, a prema studiji iz 2014. može i zaštititi mozak od oštećenja prilikom starenja.

5. Avokado: Osim što je izvrstan izvor masnoća zdravih za srce, avokado je prepun antioksidansa i drugih hranjivih tvari koje pomažu kod kolesterola, gustoće kostiju, njege kože, zdravlja očiju itd. Ako niste ljubitelj tosta s avokadom, pokušajte ga izblendati u smoothie.

6. Zeleni čaj: Zeleni je čaj s razlogom popularni napitak mnogih kultura već tisućama godina; poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta, a prema studijama može i povećati sagorijevanje masti i ubrzati metabolizam.

7. Orašasti plodovi: Orašasti su plodovi (kao i maslac od njih) izvrstan način da si u prehranu dodate proteina, vlakana i drugih ključnih hranjivih tvari. Pistacio je, na primjer, pune antioksidansa, uključujući one za koje je znanstveno dokazano da promiču zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od raka i bolesti srca.

8. Žitarice: Žitarice poput amaranta, teffa, farro-a i kvinoje krcate su vlaknima i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, te su solidan izvor B6 i C vitamina.

9. Lisnato povrće: Lisnato povrće poput kupusa i špinata izvrstan je izvor proteina i flavonoida, koji mogu spriječiti oštećenja od slobodnih radikala, raka i upala. Također je puno A i C vitamina, a znanstveno je dokazano i da snižava razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

10. Kelj: Poput špinata, kelj je prepun proteina i flavonoida. A, K i C vitamina, te je solidan izvor zasitnih vlakana.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Na Blidinju pao novi snijeg

Iako je proljeće, proljetne temperature nisu išle visoko, pa je na Blidinju pao novi snijeg. Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s lokalnim pljuskovima. Više padalina se očekuje u večernjim satimana području Hercegovine, […]

Pretplatite se