Porastao broj roditelja koji odbijaju da im djeca prime redovna cjepiva

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second


Vodeći stručnjaci za dječje zdravlje alarmirali su javnost zbog sve manjeg korištenja rutinskih cjepiva za djecu nakon što su novi podaci pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci miliona djece nisu primili cjepiva koje spašavaju živote, navodi AP.

UNICEF je izračunao da oko 67 miliona djece širom svijeta između 2019. i 2021. godine nije primilo rutinska cjepiva, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Međunarodno tijelo UN-a za zaštitu prava djece priopćilo je da je ukupna podrška cjepivima i dalje “relativno jaka”, ali nekoliko faktora sugerira da bi “prijetnja od odbijanja cijepljenja djece i dalje mogla rasti”.

Ti faktori uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenja u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvještaju UNICEF-a.

– Na vrhuncu pandemije stručnjaci su brzo razvili cjepiva koja su spasila brojne živote. No unatoč ovom povijesnom postignuću, strah i dezinformacije o svim vrstama cjepiva kružili su jednako kao i sam virus – izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Dodala je da ne smiju dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, “inače bi sljedeći val smrti mogao pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti.”

UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila cijepljenje kako bi se “spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

RAMAZANSKI JE BAJRAM

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas slave Bajram, koji dolazi nakon mjeseca posta Ramazana. U mnogim džamijama su se jutros okupili na molitvi, a za naše kamere rekli su kakvi su to običaji za Bajram te se prisjetili uspomena iz djetinstva. Više u prilogu:      

Pretplatite se