Dvadeset malih proizvođača s područja Blidinja i Sutjeske dobilo vrijednu opremu i edukacije

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second


Foto: LiNK Mostar

U okviru projekta “NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj”, kojeg financira Talijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS), a implementira organizacija CISP s talijanskim i bh. partnerima, Udruženje za poduzetništvo i posao “LiNK” realiziralo je niz aktivnosti na razvoju poduzetničkih inicijativa unutar zaštićenih područja Park prirode ”Blidinje” i Nacionalni park ”Sutjeska”.

U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar navedenih zaštićenih područja kroz realizaciju treninga “Pokreni svoj posao” po metodologiji Međunarodne organizacije rada, te dodjelu mini grantova vrijednosti do 5.800 maraka za jačanje malih lokalnih biznisa u sektorima poljoprivrede, ugostiteljstva, smještaja i turističke usluge s ciljem poboljšanja i diverzifikacije turističke ponude u dva zaštićena područja, priopćeno je iz udruženja LiNK.

“Projektom smo udružili male proizvođače s područja Nacionalnog parka (NP) Sutjeska i Parka prirode (PP) Blidinje i omogućili da rade i urade za sebe ono što najbolje znaju”, kazala je izvršna direktorica udruženja LiNK Alisa Gekić.

U okviru projekta 20 malih proizvođača s područja PP-a Blidinje i NP-a Sutjeska prošlo je kroz program izgradnje poduzetničkih vještina “Pokreni i unaprijedi svoj posao”, dobilo grant podršku ukupne vrijednosti 30.000 eura za nabavku opreme, te mentoring s ciljem razvoja biznisa.

“U životu se pružaju razne prilike, ali prava prilika pruži se jednom u životu, a mi smo je iskoristili i sudjelovali u ovom programu”, naglasio je Milan Gagović iz domaćinstva “Zdrava hrana Gagović” iz Foče.

Cilj projekta “NaturBosniaHerzegovina” bio je ojačati upravljanje zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima Europske unije, s fokusom na zaštitu biodiverziteta i promociju njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

Projekt implementiraju organizacija CISP, Nacionalni park “Parco Nazionale d’Abbruzzo Lazio e Molise”, agencija “Agenda 21”, Centar za bionaturalistička istraživanja (Ce.S.Bi.N), sveučilište “l’Universita degli studi di Perugia”, Institut za zaštitu i istraživanje (ISPRA), udruga “Visit Blidinje”, udruženje “Slow Food Trebinje – Hercegovina”, te udruženje LiNK Mostar.

Kroz realizaciju projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU-a, s fokusom na zaštiti biodiverziteta i promociji njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Može doći do požara: U Njemačkoj se povlači 32.000 vozila

Diljem svijeta 90.000 vozila Opel, Peugeot, DS i Citroën moraju natrag u radionice. Konkretno, radi se o modelima Citroën C5 Aircross, DS7 Crossback, Opel Grandland te Peugeot 508 i 3008. U Njemačkoj je zahvaćeno 32.000 plug-in hibrida od 2019. do 2023. godine. Na zahvaćenim vozilima u radionicama će se provjeriti […]

Pretplatite se