55% Britanaca bi natrag u EU

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second


Postotak Britanaca koji smatraju da je izlazak Velike Britanije iz Europske unije bio pogreška dosegao je rekordnu razinu i premašio je natpolovičnu većinu, pokazala je anketa YouGov objavljena u utorak.

Uz malo ekonomskih koristi nakon brexita, 57 posto Britanaca, anketiranih u srpnju, smatra da je odluka o izlasku iz Europske unije 2016. bila pogrešna, u usporedbi s 32 posto koji je smatraju ispravnom.

Više od polovice, njih 55 posto, glasovalo bi za ponovni ulazak u EU, naspram 31 posto onih koji su rekli da bi bili za to da ostanu izvan Unije, ako bi se referendum održavao na dan anketiranja.

Prije nešto više od dvije godine, u siječnju 2021. godine, 49 posto anketiranih reklo je da bi glasalo za ponovno pridruživanje, a 37 posto bi bilo protiv.

Premijer Rishi Sunak rekao je u svibnju da brexit donosi prednosti, navodeći politiku slobodnih luka i smanjenje PDV-a za koje je rekao da će pojeftiniti pivo i sanitarne proizvode.

Ekonomisti kažu da slobodne luke, posebne zone koje sadrže porezne i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise, vjerojatno neće potaknuti britansko gospodarstvo, ali mogu imati ograničenu vrijednost kao alat regionalnog razvoja.

Britanska poslovna ulaganja jedva su porasla od sredine 2016., za razliku od drugih naprednih gospodarstava.

Dok ekonomisti koji podržavaju brexit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao u godinama koje su prethodile 2016. i da je trebao usporiti, poslovne ankete ukazuju na brexit kao jedan od uzroka stagnacije.

YouGov anketa na više od 2000 Britanaca pokazala je da 63 posto brexit sada smatra više neuspjehom nego uspjehom, u usporedbi s 12 posto koji ga vide više kao uspjeh.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zdravstveni radnici u HNŽ-u traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i plaću veću za 30 posto

Veliki broj zdravstvenih radnika iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sudjelovao je danas u prosvjednoj šetnji u Mostaru želeći na taj način upozoriti Vladu HNŽ-a kako traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaće od 30 posto, inače će stupiti u generalni štrajk. Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizirao […]

Pretplatite se