Zašto mačka ne reagira kada je zovete imenom i može li ona uopće prepoznati svoje ime?

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Možda ste se nekad pitali zašto vaša maca ne reagira kada je zovete, kako to rade psi. Znaju li mačke uopće svoje ime i mogu li ga prepoznati kada je zovete? Mačke su pune začuđujućih ponašanja, a svoju svojeglavost iskazuju i time hoće li ili neće reagirati kada ih zovete imenom.

Stručnjaci tvrde da mačke mogu prepoznati svoje ime i reagirati na njega – ali neće uvijek izabrati da reagiraju! One su majstorice u selektivnom biranju hoće li ili neće na nešto reagirati. Na reakciju ih se može potaknuti i pozitivnim feedbackom, odnosno nagrađivanjem grickalicama i igračkama, kako to djeluje i kod pasa.

Veterinari tvrde da se to prepoznavanje vjerojatno može zahvaliti pozitivnom poticanju ili sposobnosti da mačka poveže svoje ime s dobivanjem pažnje, hrane ili s igrom.

Mačke su izuzetno inteligentne životinje. U kombinaciji s njihovim nevjerojatnim ušima koje se mogu okrenuti za gotovo 180 stupnjeva i pomicati neovisno jedno o drugom, mačke mogu čuti i reagirati na puno više toga od svoga imena.

Mačke tako mogu razlikovati i ljudske glasove pa će, primjerice, na glas osobe koju favoriziraju reagirati, dok na glas gosta ili nekog drugog koga ne poznaju dobro, neće reagirati. Ta sposobnost omogućava mačkama da raspoznaju tko je obitelj, a tko nije. To je još jedna značajka koju ove životinje koriste kako bi znale kako živjeti sigurno i sretno u ljudskom okruženju, piše Zadovoljna.hr.

Zanimljivo, ton glasa koji koristimo kad zovemo svoju macu također može utjecati na to koliko pažnje obraća na nas. Ljudski ton glasa može se povezivati s emocijom, uključujući pozitivne i negativne ishode, što se odnosi na sve životinje, ne samo na mačke.

Primjerice, ako vlasnik zove svoju ljubimicu visokim tonom glasa i nagradi je nečim što voli, maca će reagirati pozitivno. Međutim, ako je isti visoki glas povezan s nečim negativnim, poput kupanja ili stavljanja u nosiljku, to može izazvati negativnu reakciju kod mačke.

Ne može se sa sigurnošću reći koje riječi mačke razumiju, a koje ne. Međutim, poznato je da su one vrlo znatiželjna bića koja koriste kontekstualne naznake kako bi prilagodile svoje ponašanje. Na primjer, ako rutinski najavljujete večeru i nakon toga date maci obrok, ona će naučiti da je riječ ‘večera’ povezana s hranom. Iz tog razloga preporučuje se da ime mačke ne stavljate uz riječi koje bi joj mogle izazvati stres, poput ‘veterinar’, ‘automobil’ i ‘nosiljka’.

Možete testirati prepoznaje li mačka svoje ime tako da je pozovete, bez davanja ikakvih drugih signala. Ako maca reagira na način da okrene glavu ili tijelo prema vama, to znači da prepoznaje svoje ime. Ipak, neke mace su jednostavno neovisnije, više sklone odvraćanju pažnje ili suzdržanije od drugih, što može doprinijeti njihovoj povremenoj ravnodušnosti.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Od harmonike i svatova do osvajanja zlatne pčele- Priča o Tomislavu Iviću iz Kupresa

Prije 5 godina točnije 2018. godine sa samo 9 košnica Tomislav Ivić iz znatiželje počeo se baviti pčelarstvom da bi 2020. godine kad je bila epidemija Korona virus i kad je ostao bez svirki počeo aktivnije da se bavi pčelarstvom. I od tad je sve počelo. U Bosni i Hercegovini […]

Pretplatite se