Marić: Očekujem veći angažman međunarodne zajednice za usvajanje Statuta Grada Mostara

admin
0 0
Read Time:4 Minute, 39 Second

MOSTAR, 14. studenoga – Statut Grada Mostara po drugi put nije dobio potrebnu većinu u Gradskom vijeću i ja ću međunarodnu zajednicu i potpisnike Sporazuma između SDA i HDZ-a iz 2020. godine o tome izvijestiti. Od njih očekujem veći angažman i pomoć kako bismo ovaj dokument usvojili i izbore iduće godine proveli u skladu s Izbornim zakonom i Statutom Grada Mostara – kazao je u utorak predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

– Dopis ću uputiti prema Uredu visokog predstavnika za BiH i svim potpisnicima ovog sporazuma, tražit ću da se više angažiraju da se ovaj sporazum u potpunosti usvoji, ali i izmjene statuta i nametnuti statut od strane visokog predstavnika. Ako nema dogovora, od visokog predstavnika ću tražiti da nametne ono što smo mi potpisali jer mi činimo dvotrećinsku većinu u Vijeću pa to možemo i uraditi. Pretpostavljam da bi u dogledno vrijeme, kad se usvoji Izborni zakon na razini države, ono što HDZ traži i na čemu inzistira, sigurno na Gradskom vijeću usvojio i ovakav Statut Grada Mostara kakav smo mi dogovorili – kazao je Marić.

Ističe kako je usvojeno nekoliko krucijalnih regulacijskih planova za Mostar.

– Važno je da smo mi ovu sjednicu održali i da je usvojen dnevni red isti kao što je bio predložen i prošli put. Usvojeno je nekoliko krucijalnih regulacijskih planova koji omogućavaju brži razvoj i ulaganje u Mostar, a već na neke od njih postoje potencijalni ozbiljni investitori koji su već kupili dijelove zemljišta ili objekata gdje će se raditi po usvojenim planovima. To je prije svega Regulacijski plan Centra 1, od Razvitka do Fejićeve ulice, drugi je Tekija, onaj dio “Fabrike duhana”, a treći je Regulacijski plan “Rondo” – kazao je Marić.

Usvojen je i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara.

– Također, usvojili smo i “kućni adresar” ja bih tako rekao, a riječ je o označavanju ulica, trgova i zgrada u Mostaru. Mislim da je to jako bitno pitanje koje se radi na području cijele Federacije, naš katastar intenzivno radi na tome i sigurno da će dati sasvim drugu i ljepšu sliku Mostara – kazao je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ponovio je kako tri navedena regulacijska plana imaju ogroman investicijski potencijal.

– Kako je već rečeno, na tim lokacijama već imamo investitore koji su čekali upravo ovaj dokument, nama sad slijedi dalje izdavanje dozvola i nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti te aktivnosti što posljedično znači punjenje gradske blagajne kako bismo mi mogli nastaviti sve ove druge projekte o kojima pričamo, dvorane, bazene, prometnice, sve ono što grad čini gradom, da možemo financirati kulturu i tako dalje. Osobno sam zadovoljan u kojem smjeru ide sjednica, bitno je da smo neke nesporazume sa zadnje sjednice, koji nisu bili strašni, prevladali i da će Grad Mostar, kako u zadnje tri godine, tako i sljedeću, zadnju godinu ovog mandata, ići u pozitivnom smjeru – kazao je Kordić.

Dodaj kako dokument koji je potpisan kao sastavni dio “Mostarskog sporazuma” ima izvjesne manjkavosti.

– Ne vidim nikakvog razloga da o njemu ne raspravljamo i da ga u redovnoj proceduri donesemo. Ja bih volio vidjeti Statut Grada Mostara što prije, način na koji bi to trebalo donijeti, tu možda imam malo drugačiji stav, ali evo imam pravo na takav osobni stav, a kad će to biti i što će biti je ipak na vijećnicima – kazao je Kordić.

Vijećnik HRS-a u Gradskom vijeću Mostara Silvio Bubalo istaknuo je kako se Statut Grada Mostara za dugo vremena neće usvojiti.

– Ispred HRS-a smo tražili da Statut bude prva, odnosno treća točka dnevnog reda nakon usvajanja zapisnika i pitanja. To smo tražili zato što je riječ o najvažnijem pravnom aktu ovog grada. Samim tim što ga stavljamo na deveto mjesto ismijavamo se i gradu i građanima i ovim institucijama koje su poslale dopise da raspravimo o Statutu, odnosno da se usvoji politički sporazum HDZ-a i SDA. Taj sporazum odnosi se samo na njih, ni na koga od nas. Oni to trebaju između sebe riješiti, kad dogovore sporazum i statut, donesu ga i potpišu imaju 25 ruka, nema nikakve teorije zavjere, ovi se vade na jedno, ovi na drugo, a Statut se, bez obzira na ovo što su oni potpisali, neće usvojiti još za dugo vremena – kazao je Bubalo.

Dodaje kako će se “politika ovdje graditi na tenziji, kao što se uvijek radi u Mostaru, a ne na komunali”.

– Tu točku ćemo opet imati u šestom mjesecu, odnosno sedmom, osmom, bit će točno tempirana za početak kampanje u Mostaru, odnosno kraj osmog, početak devetog mjeseca. Poznato je svima nama da HDZ to neće podržati, oni se vade na Izborni zakon, ali ovdje se radi o tome, ovdje se radi o podijeli novca. Najveće gradilište u Mostaru je Gradsko područje Zapad, ako se Statut usvoji oni ne kontroliraju taj novac. HDZ ima dva vijećnika, HRS jednog, SDP jednog, bez ova dva vijećnika ništa se ne bi moglo odobriti da radi. Nemojte padati u zamke da se radi o izbornim zakonima, radi se o novcu. Ne radi se ni o bitnosti i važnosti Statuta što potencira SDA, stavljeno je na deveto mjesto. Što se tiče HRS-a, ne dostavljajte nam nikakve dopise veleposlanstava ili bilo koga, mi nismo ništa potpisali, nikakav politički sporazum ni s kim i nama ništa ne trebate dostavljati – kazao je Bubalo.

Mišljenja je da će se izbori održati u svakom slučaju.

– Mislim da više nikad nitko tko ima gram mozga u glavi neće dozvoliti da ne bude izbora kao što se sada dogodilo osam godina. U tih osam godina napravljen je možda najveći kriminal u povijesti ove države i urbicid u Mostaru i više nikad nitko to neće dozvoliti – kazao je Bubalo.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BiH ima 35.000 studenata manje u odnosu na razdoblje prije 10 godina

Broj studenata upisanih na fakultete u BiH manji je za oko 35.000 u odnosu na razdoblje prije desetak godina, pokazala je analiza Radija Slobodna Evropa. Prema podacima iz izvještaja Agencije za statistiku BiH, u studijskoj 2012./2013. godini na visokoškolske ustanove u našoj zemlji bilo je upisano 112.607, dok je broj […]

Pretplatite se