Prvi certificirani kontrolor letenja i najbolji polaznik tečaja vođa iz sastava zračnih snaga BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Brigada zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posljednjem je razdobolju postigla važne korake na polju vojnostručne osposobljenosti deficitarnih kadrova.

Pripadnik 2. helikopterskog  skvadrona  Brigade ZS i PZO poručnik Armin Adžem nedavno je u Republici Italiji uspješno završio tečaj Instrumentalne aerodromske kontrole, u trajanju pet mjeseci, i tečaj Procedura prilazne kontrole, u trajanju dva i pol mjeseca. Obuka se u potpunosti provodila sukladno regulativi Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i EU standardima kontrole letenja te bila usmjerena na usavršavanje operativnih tehnika kontrole zračnog prostora.

Time je Adžem postao prvi certificirani kontrolor letenja u sastavu OSBiH sa završenim tečejevima koji podrazumijevaju da je nositelj zvanja osposobljen po standardima ICAO-a za pružanje kontrole zračne plovidbe na aerodromu koji posjeduje opremu za instrumentalni prilaz ili instrumentalne procedure odlaska, kao i kontrolu zračnog prostora bez upotrebe radara.

Također, pripadnik 2. helikopterskog skvadrona satnik Semir Tica uspješno je završio Europsku školu za časnike zrakoplovnih eskadrila (Inter-European Aviation Squadron Officer School), koju je u trajanju od jednog mjeseca pohađao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Osnovna tema ovog tečaja je timski rad, vođenje i odnosi između vođe i pratitelja.

Polaznici obuke su bili časnici i dočasnici, pripadnici različitih rodova i postojbi zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja iz Europe i Afrike. Tečaj su završila 43 polaznika iz 19 zemalja, a satnik Semir Tica je dobio priznanje za najboljeg polaznika tečaja.

Time je Brigada ZS i PZO OS BiH dobila još jednog budućeg zapovjednika školovanog po visokim NATO standardima, a OS BiH još jednom dokazale da imaju personal koji se može ravnopravno mjeriti s najrazvijenijim vojskama svijeta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Sjednica u Parlamentu FBiH otkazana zbog prokišnjavanja

Četvrta redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je trebala biti održana u srijedu, 22. studenoga otkazana je zbog prokišnjavanja u prostoru sjedišta. Loši vremenski uvjeti uzrokovali su oštećenja plafona u amfitetaru u zgradi, navedeno je u obavijesti na službenoj stranici Parlamenta uz napomenu da “sala ne zadovoljava sigurnosne uvjete […]

Pretplatite se