Ukrajina otvorila liniju za predaju mobiliziranih Rusa: ”Javlja ih se do 100 dnevno”

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Ukrajinska vlada kaže da im se na liniju preko koje se ruski vojnici mogu predati dnevno javlja i do njih 100. Projekt I Want To Live (Želim živjeti) započeo je u rujnu. Pozivom na telefon ili unosom podataka u aplikaciju za slanje poruka ruski vojnici mogu dogovoriti najbolji način za predaju ukrajinskim snagama. Dužnosnici u Kijevu kažu da su imali više od 3500 kontakata osoblja koje je vršilo invaziju, kao i njihovih obitelji.

Očit je porast otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin mobilizirao stotine tisuća ruskih muškaraca i otkako je grad Herson oslobođen. BBC je dobio snimke nekih od poziva, a i razgovarali su sa ženom koja je u svakodnevnom kontaktu s ruskim vojnicima. Za potrebe članka nazvali su ju Svitlana.

Najčešće se javljaju tijekom večeri

Vojnici s njom mogu stupiti u kontakt preko poziva ili Telegrama i WhatsAppa. Svitlana kaže da najviše ljudi javlja tijekom večeri, kada vojnici imaju više slobodnog vremena te se mogu iskrasti i obaviti poziv.

“Prvo čujem glas, uglavnom se radi o muškom glasu. Djeluje očajno i frustrirano. Nisu sigurni radi li se o pravoj telefonskoj liniji ili o namještaljci. Ima tu i znatiželje jer mnogi zovu ne da se predaju, nego da saznaju kako bi mogli ako zatreba. Svaki put je drugačije”, kaže Svitlana.

Svitlana je rekla kako ne smije reći konkretan broj Rusa koji su se predali ni kako ide proces. Zna se samo da oni koji se žele predati podijele svoju lokaciju prije nego dobiju daljnje upute.

“Ne možemo suditi cijeloj zemlji, većina se brine za svoj život”

Neki ruski vojnici također dolaze u kontakt kako bi ih isprovocirali. “Ne možemo suditi cijeloj zemlji, ne misle svi isto. Većina ih je zabrinuta za svoje živote”, rekla je. Svitlana se prisjeća i poziva jednog čovjeka koji je živio na okupiranom Krimu i bio mobiliziran da se bori protiv vlastite obitelji i države.

Prema Institutu za proučavanje rata, Kremlj također provodi više razmjena ratnih zarobljenika. Smatra se da postoje tisuće ratnih zarobljenika na obje strane, ali točne brojke nisu jasne

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U BiH aktualna mrežna krađa identiteta u cilju zloupotrebe platnih kartica

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta, čime je porastao i rizik od raznih prijevara građana, a iz Federalne uprave policije ističu kako je trenutačno aktualan “phishing” ili mrežna krađa identiteta u cilju zloupotrebe platnih kartica građana. ‘Phishing” se uglavnom izvodi e-porukama ili tekstualnim porukama u realnom vremenu […]

Pretplatite se