U BiH aktualna mrežna krađa identiteta u cilju zloupotrebe platnih kartica

PROTV
0 0
Read Time:57 Second

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta, čime je porastao i rizik od raznih prijevara građana, a iz Federalne uprave policije ističu kako je trenutačno aktualan “phishing” ili mrežna krađa identiteta u cilju zloupotrebe platnih kartica građana.
‘Phishing” se uglavnom izvodi e-porukama ili tekstualnim porukama u realnom vremenu (instant messaging), u kojima se od korisnika često traži da na lažnim internetskim stranicama ostave svoje podatke, a nakon što to učine, te podatke kriminalci zloupotrebljavaju radi ostvarivanja imovinske koristi.

Kada su u pitanju pojavni oblici, policija najčešće zaprima prijave koje se odnose na internetske napade korištenjem “ransomware” – cryptolockere te BEC prijevare (Business e-mail compromise), kažu iz FUP-a.

Naime, u konkretnom primjeru napadači, koristeći sigurnosne propuste u informacijskom sustavu žrtve, vrše neovlašten pristup e-mail serveru i manipulaciju s njegovim postavkama u dijelu e-mail forwardinga, a potom, nakon pribavljenih saznanja o dogovoru o kupnji roba i usluga te njihova plaćanja, vrše blokadu komunikacije legalnog dobavljača.

Nakon tih radnji, predstavljajući se kao legalni dobavljač, pod izgovorima, npr., problema zbog pandemije COVID-19 i dr. te obično navodeći žurnost u postupanju, vrše izmjenu bankovnih računa za plaćanje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

N1: Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga u svijetu

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga na svijetu. Tiskana je u Njemačkoj 1952. godine, a može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom. Najveće zanimanje  budi kod najmlađih čitatelja. Ni naočale za čitanje ne pomažu u namjeri da se pročita ono što piše u jednoj od najmanjih […]

Pretplatite se