N1: Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga u svijetu

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga na svijetu. Tiskana je u Njemačkoj 1952. godine, a može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom. Najveće zanimanje  budi kod najmlađih čitatelja.

Ni naočale za čitanje ne pomažu u namjeri da se pročita ono što piše u jednoj od najmanjih knjiga na svijetu. Veličine je 5×5 milimetara, a stranice su joj 3,5×3,5 milimetra i broji ukupno 15 stranica.

Ova knjiga može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom a u njoj se nalazi Zakletva slobode na sedam jezika.

A u Franjevačku knjžnicu, uz još jednu vrijednu knjigu, staru 450 godina donio je kolekcionar i poznavatelj starina Ivica Ćurković.

“Ja se volim našaliti i reći da se u njoj nalaze dobra djela bh političara, jer je to najmanja knjiga i to izazove malo podsmijeha, uglavnom dosta je atraktivan eksponat”, Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Eksponat koji najviše pažnje budi kod najmlađih posjetitelja. Ukoliko ispadne iz ruke, veliki je izazov pronaći je.

50-ih godina prošlog stoljeća izdana je zajedno s još tri minijaturne knjige.

“Sada kako postoje moderne tehnologije postoje manje knjige, čudesa na listićima, to koga zanima može istražiti na internetu, međutim mi imamo najmanju klasično tiskanu knjigu na svijetu. Ona je tiskana Münchenu 1952. godine, za financiranje Gutenbergovog muzeja u Majncu. Tiskane su ustvari četiri serije tih knjiga, kod nas se nalazi jedna iz te četiri serije.”, kaže Vinko Šarac, knjižničar.

Ova knjižnica ima više od 50.000 naslova, među brojnom modernom i stručnom literaturom, nalaze se i stare povijesne knjige i neobjavljeni rukopisi kao što je austrijski meteorološki zapis za cijelu BiH iz 1893. godine.

“Po ovom rukopisnom zapisu 1893. u Mostaru na današnji datum u 14 sati je bilo 11 stupnjeva”, ističe Vinko Šarac.

Police knjižnice  krasi i Biblija za čiji je nastanak trebalo 17 godina. 2566 stranica Svetog pisma ispisano je rukom iz zahvalnosti zbog preživljenog rata.

“Svi naši Franjevački samostani bogati su starim knjigama. Mi ih nažalost nemamo puno jer je Franjevački samostan bombardiran tijekom Drugog svjetskog rata tako da je dosta arhivske i samostanske građe je tada uništeno i zapaljeno”, kaže Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Od minijaturne knjige, preko starih rukopisa i zapisa do beletristike i stručne litrature ova knjižnica namijenjena je za sve uzraste, broji više od 700 članova. Najčešći korisnici su mladi i studenti koji dolaze čak iz drugih gradova poput Splita i Mostara.

N1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Sastav Hrvatske za krucijalnu utakmicu protiv Belgije! Ovo je izbor Zlatka Dalića

Pogledajte kakav sastav će izvesti Zlatko Dalić na megdan Belgijcima, mediji već neko vrijeme pišu o lošoj amosferi, dok Eden Hazard tvrdi kako je sve u najboljem redu. Hrvatska sutra od 16 sati igra ključnu utakmicu za prvo mjesto u skupini protiv uzdrmane ekipe Belgije, pobjedom bi izborili čelnu poziciju […]

Pretplatite se