Svaki put kada ogulite bananu i bacite koru, propuštate priliku za ukusan i hranjiv međuobrok. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da se bananine kore, nakon blanširanja, sušenja i mljevenja u brašno, mogu pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar, ako ne i bolji okus od proizvoda na bazi pšenice. Možda niste razmišljali o kuhanju s korom od banane, ali znanstvenici ne samo da tvrde da je to sigurno, već i da je dobro za vas.
U testiranju okusa proizvoda iz njihovog eksperimenta, potrošači su izjavili da su bili jednako zadovoljni kao i sa šećernim kolačićima bez kore. Osim što ćete dobiti zadovoljavajući okus, dobit ćete i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari koje pomažu u borbi protiv raka. Keksima obogaćenim korom od banane dodane su značajne količine vlakana, magnezija, kalija i antioksidansa, piše Science Alert.
Jedina mana je da dodavanje previše brašna od kore banane rezultira kolačićima koji mogu biti smeđi i tvrdi zbog dodatnih vlakana. Međutim, pravilna ravnoteža postiže se korištenjem brašna koje sadrži 7,5 posto kore od banane. Dodatni bonus je da su proizvodi također imali dugi rok trajanja na polici, čak tri mjeseca na sobnoj temperaturi.
Zvuči neobično
Iako se studija fokusirala na posljedice dodavanja kore od banane u pečene kolačiće, rezultati sugeriraju da bi bilo vrijedno razmotriti korištenje brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini. Primjerice, istraživanje iz 2021. o kolačima od kore banane otkrilo je da žuta kora voća pridonosi prirodnoj boji pečenih proizvoda i povećava njihovu nutritivnu vrijednost. Slično tome, studija iz 2016. pokazala je da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna s brašnom od kore banane može obogatiti pečeni kruh većim udjelom proteina, ugljikohidrata i masti. Studija je objavljena u ACS Food Science & Technology.
Ako niste ljubitelj pečenja, važno je napomenuti da su neki kuhari, poput Nigelle Lawson, koristili koru od banane u curryju, dok su veganski blogeri nedavno popularizirali ideje poput slanine od kore od banane i ‘svinjetine’ od kore od banane.
Konkretno, konzumiranje kore ovog voća ne samo da predstavlja zdravu opciju, već može pomoći i u smanjenju otpada hrane. Oko 40 posto težine banane nalazi se u kori, a većina vremena ova kora, prepuna hranjivih tvari, jednostavno se baci. Iako sirova kora banane može biti beskorisna, dobro pripremljena može imati izvrsnog okusa. Također, može produžiti rok trajanja nekih proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava.
Večernji.ba