Grad Ljubuški pomaže ženama da pokrenu biznis

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Grad Ljubuški vodi brigu i potpomaže marginalizirane i ugrožene žene koje imaju različite životne poteškoće zbog kojih žive u otežanim uvjetima i prilikama.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić objavio je Javni poziv za odabir korisnica sredstava za financiranje biznisa za marginalizirane skupine žena, piše Vecernji list.

Poduzetnički fond

Poziv se raspisuje na temelju Poduzetničkog fonda za žene, nastalog udruženim sredstvima Grada Ljubuškog i USAID-ova Programa podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE).

Podrška marginaliziranim skupinama žena u razvoju biznisa ne predstavlja samo natjecanje između projekata za novi biznis nego je i usmjerena prema poticanju žena da same osnivaju poduzeća ili obrte.

Na natječaju mogu sudjelovati žene, pojedinačno ili u skupini, koje se u trenutku podnošenja prijave ne mogu okarakterizirati kao poduzetnice, odnosno vlasnice registriranog biznisa i nikada to nisu ni bile.

Prijave mogu podnijeti punoljetne žene s prebivalištem na području Grada Ljubuškog koje imaju poslovnu ideju i žele je realizirati započinjanjem vlastitog poslovnog pothvata na području Grada Ljubuškog.

Poziv se odnosi na žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene mlađe od 35 godina, dugoročno nezaposlene žene, žene s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, žene iz ruralnih područja te žene koje su na neki drugi način marginalizirane.

Minimalan iznos sredstava za koje se jedna podnositeljica zahtjeva ili tim mogu prijaviti je 8000 KM, dok je maksimalan iznos 10.000 KM. U skladu sa sporazumom između vlade SAD-a i BiH o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za BiH, za nastale troškove po osnovi potpisanog ugovora, koji se financiraju iz udjela sredstava USAID/INSPIRE programa, moguće je provesti proceduru u svrhu povrata PDV-a.

Očekuje se i ohrabruje prijavljivanje i sudjelovanje timova u kojima je oko jedne poslovne ideje okupljeno više žena. Prigoda da poslovni plan bude realiziran, uz suglasnost podnositelja plana, veća je ako poslovni plan bude imao sve relevantne i realne pokazatelje uspješnosti. Jedan tim odnosno samostalni podnositelj može prijaviti više poslovnih planova. Ista osoba ne može biti član dvaju timova ni istodobno prijaviti ideju kao samostalni podnositelj i biti član jednog tima, stoji u objavljenom javnom pozivu.

Budući da je javni poziv namijenjen potpori marginaliziranim skupinama žena, prijave pojedinaca ili tima u kojem je voditelj tima muškarac neće se uzeti u razmatranje.

Ne mogu sudjelovati žene koje su ranije bile vlasnice nekog biznisa, čak i ako je taj biznis u trenutku podnošenja prijave na javni poziv odjavljen. Ideja koja se prijavljuje mora se obraditi kao poslovni plan uz uvjet da se realizira na području Grada Ljubuškog.

Precizirane su poslovne ideje koje se ne mogu financirati iz javnog poziva i koje neće biti podržane, kao što su poslovi koji se bave proizvodnjom, prodajom ili prerađevinom duhana i alkoholnih pića.

Potpisivanje ugovora

Javni poziv otvoren je do 2. studenoga, rezultati će se objaviti do 15. studenoga, nakon čega će se donijeti konačna odluka o izboru. Ugovor s odabranim podnositeljicama zahtjeva bit će potpisan na maksimalno razdoblje od godinu dana.

Odabrane prijaviteljice imat će ugovornu obvezu u roku od maksimalno dva mjeseca od dana potpisivanja ugovora pravno registrirati svoju djelatnost te biti vlasnice registrirane djelatnosti i zaposlenice te djelatnosti.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kome odlazi sitniš koji ostavljamo na blagajni u znak zahvalnosti blagajnici?

Kada pri kupovini iznos na računu završi na 99 ili 98 centi, mnogi kupci kažu “U redu je!”. Neki čak zaokružuju i do 50 centi. Svi pretpostavljaju da će preplaćeni novac dobro doći blagajnicama ili završiti u njihovim kasicama za kavu. Međutim, nije tako. Zaposlenici koji rade na blagajni te […]

Pretplatite se