Zemlje biraju od 6 do 96 zastupnika u EP, ali nacionalna pravila dosta se razlikuju

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Građani zemalja EU-a od 6. do 9. srpnja izlaze na birališta kako bi izabrali zastupnike u Europskom parlamentu, ali po izbornim pravilima koja se dosta razlikuju od zemlje do zemlje – negdje je izborni prag 5 posto, a negdje ga nema, dok u nekim zemljama mogu glasati i 16-godišnjaci.

Većina europskih zemalja održava izbore 9. srpnja, ali oni počinju 6. srpnja kada se održavaju u Nizozemskoj.

Dan kasnije na birališta izlaze Irci i Česi, dok se 8. lipnja izbori za Europski parlament održavaju u Latviji, Malti, Slovačkoj i Italiji. U dvije se zemlje izbori održavaju dva dana – Češkoj i Italiji.

Europski parlament u novom sazivu neće imati dosadašnjih 705, već 720 zastupnika.

Hrvatska nije među zemljama kojima je raspodijeljeno dodatnih 15 mandata, već će i dalje imati 12 eurozastupnika.

Minimalan broj eurozastupnika po zemlji je šest. Toliko eurozastupnika imaju najmanje europske zemlje – Malta, Cipar i Luksemburg. Najviše eurozastupnika ima Njemačka, njih 96.

Izborna pravila znatno se razlikuju od zemlje do zemlje.

Primjerice, građani 14 zemalja EU-a mogu, ako žive u inozemstvu, glasati poštom.

Hrvatska je među osam zemalja čiji državljani mogu svoje biračko pravo ostvariti samo glasanjem u diplomatskim predstavništvima zemlje. U četiri zemlje (Češkoj, Irskoj, Malti i Slovačkoj) ne postoji mogućnost glasanja izvan zemlje, dok samo jedna (Estonija) ima mogućnost elektroničkog glasanja.

Glasanje na izborima za Europski parlament obvezno je u Belgiji, Bugarskoj, Luksemburgu i Grčkoj.

U većini zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, postoji samo jedna izborna jedinica na izborima za Europski parlament. Iznimke po tom pitanju su Belgija, Irska, Italija i Poljska.

Izborni prag od pet posto postoji u devet zemalja, uključujući Hrvatsku. Međutim, većina zemalja, odnosno njih 13, nema postavljen izborni prag. Izborni prag iznosi četiri posto u Italiji, Austriji i Švedskoj, tri posto u Grčkoj te 1,8 posto u Cipru.

Dob za glasanje istovjetna je punoljetnosti u većini država članica. U Grčkoj mogu glasati i sedamnaestogodišnjaci, dok se u Belgiji, Njemačkoj, Malti i Austriji može glasati od 16. godine.

Minimalna dob kandidata na izborima varira od 18 do 25. U 15 zemalja, uključujući Hrvatsku, minimalna dob kandidata je 18 godina.

Tri godine viša minimalna dob kandidata pravilo je u čak devet zemalja, dok u Rumunjskoj kandidat mora imati minimalno 23 godine, a u Grčkoj i Italiji 25.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ovo su stranke i kandidati koji su se prijavili za izbore u BiH

Rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine koji će biti održani 6. listopada je istekao. Prijave je sukladno Naputku o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti podnijelo 113 političkih stranaka, 154 nezavisna kandidata, te 31 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. […]

Pretplatite se