Evo koliko će koja županija davati izaslanika u federalni Dom naroda nakon Schmidtove intervencije

Domagoj
0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u nedjelju je nenajavljeno nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Po njima, ubuduće će se federalni Dom naroda sastojati od tri kluba konstitutivnih naroda, koji će umjesto, dosadašnjih 17, činiti po 23 zastupnika, dok će klub zastupnika onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda (zloupotrebljavajući tako prava nacionalnih manjina koja bi se na ovaj način trebala štititi), umjesto sedam, ubuduće činiti 11 zastupnika.

Za način raspodjele broja izaslanika koji se u Dom naroda biraju iz županijskih skupština referentan je popis stanovništva iz 2013. godine.

U sve klubove naroda i dalje će se birati po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda ako je isti izabran u županijske skupštine.

Ako uzmemo u obzir da su bošnjačke stranke na svojim listama za sve skupštine u županijama u kojima Hrvata nema u dovoljnom broju, da bi mogle izabrati svoje legitimne predstavnike, imale one kandidate koji su se izjasnili kao Hrvati to nas dovodi do zaključka da će iz svake županijske skupštine biti izabran barem jedan Hrvat.

Razmjerno zastupljenosti Hrvata u određenim županijama Klub hrvatskog naroda u Parlamentu Federacije BiH činit će pet izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske županije kao županije u kojoj živi najveći broj bh. Hrvata.

Sljedeća po broju Hrvata je Županija Središnja Bosna koja će imati četiri izaslanika u Klubu hrvatskog naroda. Županija Zapadnohercegovačka također će davati četiri izaslanika u Klub hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH.

Herceg-bosanska županija će davati tri izaslanika u Klub hrvatskog naroda, a Zeničko-dobojska dva.

Županija Posavska u kojoj većinski žive Hrvati davat će jednog izaslanika kao i ostale županije u kojima Hrvati zbog malobrojnosti nisu u mogućnosti izabrati legitimne predstavnike u županijskim skupštinama. To su Županija Sarajevo, Tuzlanska županija, Unsko-sanska županija i Bosansko-podrinjska županija.

Najveća nepravda ovog modela (uz činjenicu da svejedno ne omogućuje Hrvatima da izaberu sve legitimne izaslanike) ogleda se u tome što Županija Posavska, u kojoj po popisu stanovništva iz 2013. godine živi 33.600 Hrvata, bira jednog izaslanika u Klub hrvatskog naroda dok jednoga izaslanika u isti klub bira i BPŽ u kojoj žive 24 Hrvata i uvijek im Božjaci izaberu predstavnika koji se izjasni kao Hrvat.

U Klub bošnjačkog naroda po ovom novom modelu ulazi pet izaslanika iz Tuzlanske županije, po četiri iz Županije Sarajevo i Zeničko – dobojske županije, tri iz Unsko-sanske, dva iz Županije Središnja Bosna te po jedan iz Hercegovačko-neretvanske, Bosansko – podrinjske, Herceg-bosanske županije, Županije Posavske i Županije Zapadnohercegovačke.

U Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH birat će se pet izaslanika iz Županije Sarajevo, četiri iz Herceg-bosanske županije, po tri iz Unsko-sanske i Tuzlanske županije, dva iz Zeničko-dobojske i Hercegovačko-neretvanske te po jedan iz Županije Središnja Bosna, Županije Posavske, Županije Zapadnohercegovačke i Bosansko podrinjske županije.

U Klub Ostalih birat će se po jedan izaslanik iz svake županije ako je isti izabran u županijsku skupštinu s iznimkom da se iz Županije Sarajevo biraju dva izaslanika.

tabelarni prikaz načina izbora izaslanika u sva četiri kluba Doma naroda Parlamenta FBiH iz županijskih skupština | Foto: HMS

Referirajući se na tekst koji smo danas objavili pod naslovom DA SCHMIDT NIJE IZMIJENIO IZBORNI ZAKON Bi li bošnjačke stranke uspjele izabrati 6 od 17 izaslanika u Hrvatski klub Doma naroda Parlamenta FBiH? donosimo vam projekciju o tome koliko će legitimnih političkih predstavnika Hrvata participirati u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH po novim pravilima, a koliko onih koji su se izjasnili kao Hrvati i kao takvi izabrani u županijske skupštine bošnjačkim glasovima, piše Hrvatski medijski servis.

Hrvati će u Klub hrvatskog naroda uspjeti izabrati svih pet legitimnih izaslanika iz HNŽ, četiri iz ŽZH i ŽSB, tri iz HBŽ, jednoga iz ŽP te jednoga iz ZDŽ. To nas dovodi do brojke od 18 izaslanika u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH koji će crpiti legitimitet iz hrvatskog naroda koji ih je izabrao.

S druge strane, pet će izaslanika biti izabrano u Klub hrvatskog naroda DN PFBiH koji nemaju hrvatski legitimitet jer su se izjasnili kao Hrvati, a u županijske su skupštine izabrani bošnjačkim glasovima.

To su po jedan izaslanik iz ZDŽ, ŽS, TŽ, USŽ i BPŽ.

Podsjećamo, prema izmjenama koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt ubuduće će kvalificiranu većinu za predlaganje predsjednika i dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine činiti 11, umjesto dosadašnjih šest izaslanika iz nacionalnih klubova./B. Galić/HMS.

protv/hms

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Mektić i Pavić nakon velike borbe u finalu Astane

Hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić plasirali su se u finale ATP turnira iz serije 500 u Astani nakon što su u polufinalu svladali Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa 3:6, 7:6 (4), 10:7 nakon jednog sata i 46 minuta igre. U prvom setu presudio je samo jedan […]

Pretplatite se