Ekonomski rast u BiH bit će iznad razine ranijih predviđanja, a i udari inflacije će popustiti

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 19 Second

Kraj! 2023. uskoro završava! To bi bio nekakav usklik nogometnog komentatora ako bi se analizirala kompletna situacija u svijetu na ispraćaju jedne od najtežih godina u povijesti. Uppsala Conflict Data Program, koji prati ratove na globalnoj razini od 1945. godine, prošlu i ovu godinu označio je kao najkonfliktnije u svijetu još od kraja hladnoga rata. Tvrdi se kako je u svijetu više od 20 konkretnih sukoba, a onih koji su na rubu i koji se vode hladnoratovski više je od 50. U takvim uvjetima svjetska ekonomija morala je funkcionirati.

Opipljivi rezultati

Svi svjetski događaji djeluju i na BiH. Međutim, ima nešto u ovoj zemlji. U svim unutarnjim i vanjskim turbulencijama ona se nekako drži. Agencija za bankarstvo Federacije BiH na čelu s Jasminom Mahmuzićem jedna je od aktivnijih organizacija u ovoj zemlji, a koja konkretno djeluje i ima opipljive rezultate. Za naš je list Mahmuzić komentirao kakva je bila godina na izmaku u BiH.

– Ova, 2023. godina, puna izazova, uskoro je iza nas. Bili smo ustrajni kod primjene mjera za ublažavanje posljedica poremećaja i rasta kamatnih stopa. Detaljnom analizom financijskog sektora, kao i sveukupne gospodarske situacije u BiH, ostali smo čvrsti u našem uvjerenju da je inflacija isključivo rezultat prijenosa učinaka s drugih tržišta, strukturnih i strateških slabosti u određenim segmentima ekonomije. Na kraju ove godine naš pristup se i dalje pokazuje kao iznimno učinkovit. Iako i dalje skroman, imat ćemo ekonomski rast iznad razine ranijih predviđanja, u rasponu od 1,5 do 2 posto, dok inflatorni pritisci nesumnjivo popuštaju i dosežu prihvatljivu razinu, a kamatne stope su ostale na istoj razini. Vjerujemo da je proaktivni pristup Agencije omogućio, značajnim dijelom, gospodarski rast koji smo imali u BiH – kaže čelni čovjek Agencije za bankarstvo FBiH. Ističe i da suvremene ekonomske prilike ne možemo promatrati izolirano od niza neekonomskih čimbenika koji nemaju u potpunosti predvidljiv karakter ili utjecaj. – Živimo u razdoblju iznimne neizvjesnosti, što umanjuje pouzdanost ekonomskih projekcija. Takve okolnosti naglašavaju potrebu ozbiljnog planiranja, djelovanja i prilagođavanja uvjetima mogućeg realiziranja ekstremnih ekonomskih scenarija. Pristup koji smo uspostavili u Agenciji za bankarstvo FBiH pokazao se učinkovitim. S eskalacijom nepovoljnih prilika, kao posljedica niza poremećaja, nakon pandemije, oružanih sukoba u Ukrajini, imali smo obvezu prilagoditi naše djelovanje u cilju zaštite interesa našeg gospodarstva i građana. U prvoj polovini prošle godine, u nedostatku informacija o razmjerima poremećaja u vodećim ekonomijama – EU i SAD, naše projekcije modificirali smo prema ciljevima za očuvanje financijske stabilnosti. U mjeri u kojoj je to bilo moguće, morali smo dinamično djelovati i potaknuti odgovarajuće reakcije tržišta, a kako bi se određene projekcije učinile dostižnima. Vjerujem da su ključni ekonomski pokazatelji za prethodnu godinu bili pod snažnim utjecajem očuvanja financijske stabilnosti i povoljnih uvjeta na tržištu koje smo podržali našim djelovanjem. Važno je razumjeti specifičnosti, slabosti, ali i prednosti naše kreditno-monetarne politike. Imamo osnovu očekivati nastavak smanjenja inflatornih pritisaka u 2024. godini, što ne znači povratak cijena strateških roba na razine iz ranijih razdoblja. Ponavljanje poremećaja u lancima opskrbe energentima i hranom i dalje će biti moguće. Vodeće ekonomije – EU i SAD pokazuju otpornost na više razine kamatnih stopa. Nadamo se postupnom stabiliziranju i smanjenju razine kamatnih stopa na tržištima izvan BiH, što će umanjiti potencijalne rizike za ekonomije na koje smo upućeni – govori Mahmuzić za Večernji list. Za kraj, istaknuo je i očekivanja za budućnost.

Uloga financijskog sustava

– Ako bismo se usmjerili na ključna ekonomska pitanja, nadamo se bržem ekonomskom oporavku već u 2024. i 2025. godini. U odnosu na ovu godinu, nije neopravdano očekivati dinamičniji rast BDP-a u 2024. godini. Pasivan pristup upravljanju ekonomskim prilikama nije prihvatljiv pa se moraju poduzeti dodatne mjere na poticanju čimbenika ekonomskog rasta. Usmjeravanje potrošnje i investiranja postaje iznimno značajno. Tu vidimo posebnu ulogu financijskog sustava, što se može prepoznati i u našim odlukama koje ćemo obznaniti prije kraja godine. I dalje naglašavamo važnost strateškog usmjeravanja ekonomije i potrebe za “velikim” infrastrukturnim projektima. Uz iskorake u euroatlantskim integracijama, ekonomija će imati posebne koristi – zaključio je ravnatelj Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Albanski izbornik: Skupina je takva da nedostaju samo Brazil i Argentina

“Jako je lijepo biti ovdje, jako smo sretni”, rekao je albanski izbornik Sylvinho nakon završetka ždrijeba. “Jesam li razgovarao sa Spallettijem? Sve se odvilo brzo, izmijenili smo nekoliko riječi. Grupa je teška, nema laganih suparnika. Radio sam u Italiji, a budući da sam igrao i živio u Španjolskoj, poznajem i […]

Pretplatite se