Čovjek koji ne odgovara Kini postaje novi tajvanski predsjednik

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

NOVI tajvanski predsjednik bit će William Lai (Ching-te) iz DPP-a. Riječ je o dosadašnjem potpredsjedniku Tajvana, kandidatu koji ne odgovara Kini jer se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbija njezine teritorijalne pretenzije.

Lai je dosegao 5 milijuna glasova i glavni protukandidat iz opozicijskog KPP-a zaostaje za milijun glasova.  Prebrojano je više od 90 posto glasačkih mjesta.

Pobjednički govor

Nakon pobjede rekao je da se nada povratku “zdrave i uređene” razmjene s Kinom, ponavljajući svoju želju za razgovorima temeljenim na poštivanju i jednakosti.

“Želim zahvaliti tajvanskom narodu što je napisao novo poglavlje u našoj demokraciji. Pokazali smo svijetu koliko cijenimo našu demokraciju. To je naša nepokolebljiva predanost”, rekao je Lai u pobjedničkom govoru.

Tajvanski se narod uspješno odupro naporima vanjskih sila da utječu na naše izbore. Vjerujemo da samo narod Tajvana ima pravo izabrati vlastitog predsjednika”, kazao je još. Dodao je da činjenica da je DPP dobila najveći udio glasova “pokazuje da će Tajvan nastaviti hodati pravim putem naprijed.”

Rekao je i da je “odlučan čuvati Tajvan od kineske prijetnje”.

No isto tako je rekao da je predan očuvanju mira i statusa quo preko Tajvanskog tjesnaca i jačanju obrane otoka.

Laijevi protukandidati bili su Hou Yu-ih iz najveće tajvanske oporbene stranke Kuomintang (KMT) i bivši gradonačelnik Taipeija Ko Wen-je iz male Tajvanske narodne stranke, osnovane 2019.

Kandidat KPP prvi je ranije priznao poraz.

“Hvala vam puno. Dao sam sve od sebe. Vrlo sam tužan što nisam mogao ostvariti smjenu vlasti. Jako mi je žao”, rekao je KMT-ov Hou Yu-ih.

“Nadam se da se sve strane mogu suočiti s izazovima Tajvana. Trebamo ujedinjeni Tajvan”, rekao je. Dodao je: “Imamo mnogo pitanja i problema, trebamo vladu koja ih rješava i trebamo vladu koja služi svojim mladima.”

Ubrzo nakon što je KMT priznao poraz, isto je učinio i TPP-ov Ko Wen.

index.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Perilica rublja se nikad neće tresti tijekom centrifuge ako napravite ovo

Gravitacijska sila na teret gura odjeću na vanjsku stranu bubnja, koja zatim gura perilicu rublja. Ako je najveći dio tereta na jednoj strani perilice rublja, to izbacuje perilicu iz ravnoteže tijekom ciklusa centrifuge i uzrokuje da se trese. Kada vaša perilica rublja uđe u ciklus centrifuge kako bi uklonila vodu […]

Pretplatite se