Europski parlament pozvao BiH na dogovor i otvaranje pregovora s EU

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Europski parlament usvojio je na jučerašnjem zasjedanju izvješće kojim se poziva na snažnije preventivno djelovanje Europske unije diljem svijeta, u koje je uvršten amandman eurozastupnice Željane Zovko s pozivom vlastima BiH da ispune uvjete i otvore pregovore s EU-om. Uspješno je bilo i glasovanje o rezoluciji posvećenoj europskoj povijesnoj svjesnosti u kojoj su osuđeni svi totalitarni režimi – nacizam, fašizam i komunizam. I u tekst ove rezolucije intervenirala je europarlamentarka Zovko, koja dolazi iz redova HDZ-a, odnosno grupacije Europskih pučana. Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu predstavljeno je i prihvaćeno izvješće pod nazivom “Uloga preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta – propuštena prilika ili promjena za budućnost”, koju je inicirala potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko.

Epizoda “Holbrooke”

Cilj je produbiti rasprave o osnaživanju uloge EU-a u sprječavanju sukoba u svijetu naspram naknadnih intervencija. Prigodom usvajanja izglasan je i plenarni amandman koji je uložila Zovko i kojim poziva Bosnu i Hercegovinu da žurno postigne zajednički politički sporazum radi otvaranja pregovora o pristupanju prije ožujka 2024. godine, kada bi se trebali okupiti vodeći ljudi zemalja članica te odlučiti hoće li eventualno odobriti otvaranje pregovora s EU-om. Prema novom izvješću o ulozi preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba u svijetu, Unija još uvijek nema potrebno povjerenje ili alate za razvoj punog posredničkog potencijala u područjima od strateškog značaja. Zovko je upozorila da će Europska unija morati uložiti više u prevenciju sukoba želi li zadržati globalnu diplomatsku snagu. Mnogi i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su raspoređene međunarodne vojne snage te ima vrhovnog autoriteta stranca u osobi visokog međunarodnog predstavnika, promatraju kao zemlju u kojoj funkcionira stanje zamrznutoga konflikta. Na konferenciji za novinare nakon plenarnog zasjedanja zastupnica Zovko istaknula je kako takvo stanje ne može potrajati vječno, a kakve mogu biti posljedice, najbolje se vidi na primjeru Ukrajine i Bliskog istoka. Ilustrirala je to iz osobnog iskustva i jednog od posjeta Bosni i Hercegovini tvorca Daytonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrookea. – S Holbrookeom je došao veliki broj novinara. On nikada nije govorio na lokalnom jeziku niti su njegove izjave prevođene. On se obraćao američkoj javnosti. Kada bi se kamere ugasile, problemi su ostajali. Tako nastaju zamrznuti konflikti – rekla je europarlamentarka Zovko. Ona u svojim istupima često ističe da se i izvan EU-a osigura pravo na pravedne i nepristrane izbore, osobito u Bosni i Hercegovini, kroz reformu Izbornog zakona i pitanje legitimnog predstavljanja za stabilnost i demokratizaciju društva, kao i u ostalim državama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji i partnerskim državama diljem svijeta. U prihvaćenom izvješću o preventivnoj diplomaciji naglašeno je da u trenutačnoj nestabilnoj geopolitičkoj situaciji EU treba reagirati na odgovarajuće načine, poput povećanja vidljivosti u partnerskim ili drugim, trećim zemljama.

Osuda nacizma i komunizma

U suprotnom, vjerojatno će doći do napredovanja antieuropskog narativa u neposrednom susjedstvu Europske unije i trećim zemljama. Jednako tako, oslanjanje na političke, diplomatske ili vojne strategije nije dovoljno za sprječavanje sukoba te je potrebna sveobuhvatnija i ambicioznija strategija angažmana. Zovko je naglasila da bi u tom slučaju Unija bila u stanju braniti ljudska prava, jednakost, slobodu, demokraciju, vladavinu prava te bi mogla poduprijeti multilateralizam, iskoristiti i proširiti zaštitu kulturne baštine, pomirenje i međusobno razumijevanje te međukulturalni i međuvjerski dijalog u sukobljenim i postkonfliktnim područjima. U rezoluciji posvećenoj europskom povijesnoj svjesnosti osuđuju se svi autoritativni i totalitarni režimi te se ističe važnost očuvanja sjećanja za zajedničku europsku povijest, napose Dan sjećanja na holokaust. U rezoluciji se poziva na priznavanje “zločina koje su počinili nacistički, fašistički i komunistički totalitarni režimi, kao i za vrijeme kolonijalizma, te ulogu koju su ti zločini odigrali u oblikovanju povijesnih percepcija u Europi”. Tim se dokumentom poziva na izgradnju temelja za dijalog, međusobno razumijevanje i poštovanje te naglašava potreba za premošćivanjem postojećih regionalnih i ideoloških podjela.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Državljani BiH još neće morati plaćati ulazak u EU

Iako je pretprošle godine najavljeno da će Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS) biti uveden tijekom 2023. ili 2024. godine i za državljane Bosne i Hercegovine koji putuju u zemlje EU-a, to se očekuje tek 2025. godine. Iz Izaslanstva EU u BiH za Klix je rečeno kako se očekuje […]

Pretplatite se