Read Time:1 Minute, 20 Second
Pastrva je jedna od najzahvalnijih vrsta slatkovodne ribe, a s laganim kremastim umakom i mekanim špinatom osvojit će i najveće gurmane.
Mekano meso pastrve, prilično neutralnog okusa, savršeno je za kombiniranje s brojnim drugim okusima. Pastrva je vrlo jednostavna za pripremiti te nudi bezbroj mogućnosti u kulinarstvu. Možeš je kuhati, peći, pržiti, poširati…. Savršeno ide i uz razne začine, čak i s voćem, kao što su primjerice nar i svi citrusi. Ako si majstor u filetiranju, filete pastrve posluži uz hollandaise umak, umak od kopra na bazi kiselog i slatkog vrhnja ili umak od kapara, bijelog vina i maslaca. Evo jedan zanimljiv recept za istinske gurmane.
Pastrva u umaku od vrhnja i špinata
Sastojci (za 4 osobe):
700 g krumpira
1 celer bjelaš
1 ljutika
1 češanj češnjaka
1 žlica ulja
sol i papar
800 g zamrznutog špinata u listovima
muškatni oraščić
4 fileta kalifornijske ili morske pastrve (po 150 g)
2 žlice soka od limuna
2 žlice maslaca
2 žlice rakija aromatizirane borovicom
100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Lim naulji te pospi solju i paprom. Krumpir operi, po dužini raspolovi, poslaži na lim i peci 30 minuta. Celer očisti i nareži na ploške. Ljutiku i češnjak oljušti, nasjeckaj pa propirjaj na ulju da postanu staklasti. Miješaj špinat na luku, začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Filete isperi, posuši, nakapaj sokom od limuna te posoli i popapri. Na zagrijanom maslacu prži filete sa svake strane po 4 minute. Prži s ribom i usitnjeni celer 3 minute. Umiješaj rakiju i vrhnje, a po potrebi još začini solju te eventualno paprom.
bljesak.info